BERLIN – Za vrijeme pandemije korona virusa njemačka vazduhoplovna kompanija Lufthansa je otpustila 30.000 ljudi.

No avio saobraćaj se sada oporavlja, pa i Lufthansa ponovo traži osoblje raznih profila, javlja Deutsche Welle.

Oporavak u vazduhoplovnoj branši se nastavlja. Njemačka Lufthansa i njena podružnica Eurowings planiraju do kraja 2023. zaposliti 20.000 novih radnika.

“Jasno pokazujemo da Lufthansa s puno ambicija gleda u budućnost”, rekao je direktor ljudskih resursa Lufthanse Michael Niggemann na početku kampanje kojom Lufthansa traži novo osoblje.

A izvršni direktor koncerna Carsten Spohr nedavno je rekao i da su planirane milijarde investicija u nove avione, opremu i IT.

Tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa Lufthansa je otpustila 30.000 ljudi, a njemačka država ju je od stečaja morala spasiti milijardama evra. Taj novac je vraćen, a Lufthansa trenutno zapošljava oko 108.000 ljudi, u poređenju sa 137.500 prije pandemije.

Biznis s poslovnim putovanjima, a posebno odlascima na odmor, ponovo se primjetno oporavlja. To je tokom ljeta pokazao i haos s prtljagom u njemačkim avio lukama – do kojeg je došlo zbog nedostatka osoblja. Te ponekad haotične scene, koje su se brzo širile medijima i društvenim mrežama, bile su razlog za žestoku kritiku na račun Lufthanse.