ŽENEVA – Svjetska ekonomija će ove i naredne godine vjerovatno ući u period sporog rasta izazvanog stalnom inflacijom i umjerenim investicijama, izjavio je predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas.
“To je dugotrajan usporeni proces koji ima veze sa stalnom inflacijom, nedostatkom novih investicija, tako da kada gledate godinu i dvije unaprijed, teško da može doći do snažnog oporavka i to je zabrinjavajuće”, rekao je Malpas za “Skaj njuz”.

On je preporučio vladama da prilagode svoju potrošnju kako bi je učinile efikasnijom i da razmotre obezbjeđivanje “vremenski ograničenih i ciljanih”, umjesto neograničenih subvencija u okviru borbe protiv inflacije i cijena energenata.

Zemlje Zapada suočavaju se sa ogromnom energetskom krizom i rastućom inflacijom u sklopu globalne ekonomske recesije nakon pandemije.

Situacija se dodatno pogoršala zbog ukrajinske krize, pošto su neprijateljstva i zapadne sankcije protiv Moskve dovele do poremećaja u lancima snabdijevanja i dovele do daljeg skoka cijena energije širom svijeta. (Srna)