DŽAKARTA – Američki milijarder Ilon Mask i indonežanski ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin pokrenuli su danas na Baliju internet usluge Starlink kompanije SpejsEks za indonežanski nacionalni zdravstveni sektor.

Cilj projekta je da se poboljša pristup internetu za žitelje udaljenih dijelova Indonezije u kojoj živi više od 270 miliona stanovnika u tri različite vremenske zone.

“Veoma sam uzbuđen što možemo da uspostavimo povezanost sa udaljenim mjestima. Kada imate pristup internetu možete da naučite bilo šta”, rekao je Mask, prenosi Rojters.

Indonežanski ministar komunikacija Budi Ari Setiadi, koji je takođe prisustvovao pokretanju Starlinka na Baliju, rekao je da je Starlink sada dostupan komercijalno i potvrdio da je indonežanska vlada usredsređena da najprije obezbijedi ineternet usluge u nerazvijenim regionima.

Predviđeno je da se Mask u ponedeljak sastane sa predsjednikom Indonezije Jokom Vidodom i da se obrati učesnicima Svjetskog foruma o vodama koji se održava u toj ostrvskoj državi.

Kompanija Starlink, koja posjeduje 60-ak odsto od ukupno oko 7.500 satelita koji kruže oko Zemlje, dominira u sferi satelitskog interneta, a Indonezija je treća zemlja u jugoistočnoj Aziji u kojoj će funkcionisati Starlink.