​Novi vlasnik Twittera i izvršni direktor “Tesle”, Ilon Mask prodao je dionice Tesle u vrijednosti od gotovo četiri milijarde dolara, prema regulatornim dokumentima.

Mask, koji je kupio Twitter za 44 milijarde dolara, prodao je 19.5 miliona dionica kompanije za proizvodnju električnih automobila od 4. do 8. novembra, prema podnescima od utorka Komisiji za vrijednosne papire i berzu.

Prodao je sedam milijardi dolara svojih dionica Tesle u avgustu dok je radio na finansiranju kupovine Twittera iz koje se u to vrijeme pokušavao izvući.

Sveukupno, Mask je od aprila prodao više od 19 milijardi dolara vrijednih dionica Tesle, uključujući one u podnescima od utorka, čime će vjerovatno finansirati svoj udio u kupovini Twittera.

BBC izvještava da je vrijednost “Teslinih” dionica od početka ove godine niža za 50 posto. Ovaj proizvođač električnih automobila je nedavno opozvao 40.000 vozila sa američkog tržišta zbog potencijalnog problema s volanom.

Preuzimanje Twittera nije prošlo glatko i platforma društvenih medija doživjela je egzodus nekih velikih oglašivača posljednjih sedmica, uključujući United Airlines, General Motors, REI, General Mills i Audi, prenosi “AP”.

Najbogatiji čovjek na svijetu je krajem prošle sedmice otpustio polovinu od sedam hiljada zaposlenih u Twitteru. Izjavio je da nije imao drugog izbora, tvrdeći da je ova kompanija dnevno gubila četiri miliona dolara. Optužio je, kako ih je nazvao, aktivističke grupe da vrše pritisak na oglašivače te da time uzrokuju veliki pad prihoda ove društvene mreže.

Među promjenama koje je najavio na Twitteru jeste da će se verifikacija naloga plaćati osam dolara mjesečno.

(Agencije, FOTO PIXABAY)