SARAJEVO – Metalski sektor u BiH bilježi u ovoj godini rast izvoza od 30 posto, ali još nije dostigao vrijednosti koje je ostvarivao 2008.

"Pokazatelji govore da ovaj sektor bilježi rast izvoza. Međutim, pretpostavljamo da će rezultate koje je ostvarivao prije početka ekonomske krize dostići tek u prvom polugodištu naredne godine", kazao je Midhat Čehajić, sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora industrije BiH, čiji je Odbor zasjedao u Sarajevu.

Dodaje da je osim povećane potražnje na porast izvoza uticao i rast cijena metala na svjetskom tržištu.

"Aluminij, čelik i drugi metali su berzanska roba čija se cijena stalno mijenja. Negdje te cijene padaju, a negdje rastu, ali u svakom slučaju povoljnije su nego prošle godine", istakao je Čehajić.

U prvih deset mjeseci ove godine, u kompaniji "ArcelorMittal Zenica" proizvedeno je 470.000 tona čelika, što je za pet posto više nego lani.

"Našu proizvodnju smo stalno morali prilagođavati potražnji. Zbog ovakve situacije na tržištu vrlo je teško predvidjeti budućnost u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Međutim, vjerujemo da će se situacija poboljšati i da će doći do oporavka, mada će on biti spor", rekao je Mukund Kulkarni, direktor "ArcelorMittala".

Komentarišući ove rezultate, Čehajić kaže da je rast proizvodnje "ArcelorMittala" mali, ali da je ova kompanija imala dosta zaliha iz ranijeg perioda, a što je uticalo da izvozni rezultati budu značajno bolji nego lani.

U preduzeću FAD Jelah kažu da se u auto-industriji osjeća blago povećanje potražnje, a nadaju se da će taj trend biti nastavljen u 2011.

"Da li je to posljedica smanjenja konkurencije na tržištu ili povećanja samog tržišta, vidjećemo na proljeće", kazao je Ćazim Hamzić, direktor FAD-a.

Napominje da je FAD postigao vanredno dobre rezultate, koji nisu pokazatelj oporavka privrede nego sinergijskih vrijednosti "Prevent" grupe kojoj ovo predeuzeće pripada i ugovora koje je sklopilo.

"Ove godine imaćemo proizvodnju 1,9 miliona kočionih diskova, a što je u poređenju s prošlom godinom, kada smo proizveli 740.000, iznimno dobar rezultat", kaže Hamzić i dodaje da je cilj kompanije da i u narednoj godini zabilježi rast proizvodnje od 10 do 20 posto.

U preduzeću "Alpro" iz Vlasenice kažu da će 2010. godinu završiti bolje nego što su očekivali, ali da je neizvjesno kakva će biti 2011.

Miloš Savić, direktor ove kompanije, objašnjava da je poslovanje ove kompanije vezano za izvođenje građevinskih radova, a trenutno nema velikog zamaha u ovoj oblasti.

Ambijent diktira oporavak

Dalji oporavak metalskog sektora uveliko će zavisiti od uređenja poslovnog okruženja, kazali su članovi Asocijacije.

U ovoj asocijaciji, ali i cijeloj Vanjskotrgovinskoj komori BiH, planiraju da zahtjeve za poboljšanje stanja u najznačajnijim bh. izvoznim sektorima ispostave novim premijerima i vladama prije nego što bude konstituisana nova vlast.

Ističu da je došlo vrijeme da privreda dođe u prvi plan nakon što je u vrijeme izbora bila zapostavljena.

Izvor Agencije