VAŠINGTON – Hakeri iz Rusije, Kine i Irana, podržani od svojih država, koristili su alate na bazi vještačke inteligenicije koje podržava Microsoft (OpenAI), kako bi usavršili svoje vještine i prevare, navela je ta američka kompanija.

Microsoft ističe da je pratio hakerske grupe povezane sa ruskom vojnom obavještajnom službom, iranskom Revolucionarnom gardom i vladama Kine i Sjeverne Koreje, dok su pokušavale da usavrše svoje hakerske aktivnosti koristeći se velikim jezičnim modelima, prenosi Rojters.

Oni su za to upotrebljavali kompjuterske programe, koji se često nazivaju vještačka inteligencija i koriste ogromne količine teksta da bi generisali odgovore nalik na ljudske, navodi Microsoft .

Kompanija je u međuvremenu uvela potpunu zabranu pomenutih proizvoda na bazi vještačke inteligencije za te hakerske grupe.

“Nezavisno od toga da li postoji bilo kakvo kršenje zakona ili uslova usluga, mi jednostavno ne želimo da grupe koje smo identifikovali, koje pratimo i znamo da su akteri prijetnji raznih vrsta, imaju pristup ovoj tehnologiji”, rekao je potpredsjednik Microsofta  za korisničku bezbjednost Tom Bert.