BERLIN – Njemački proizvođač električnih kućanskih uređaja “Miele” namjerava otpustiti 1.300 radnika u samoj Njemačkoj, što znači kako će jedan od devet radnika ostati bez posla, prenosi njemački tagesschau.

Najavljuje se i sklapanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od avgust 2024. do  decembra 2028. godine, kao i ulaganje od pola milijarde evra.

Za otpuštanje ovako velikog broja radnika, neophodno je pripremiti uslove za isplatu otpremnina i prijevremenu penziju,  Ipak, tvrdi se kako otkaza neće biti do kraja 2027.  Miele je u teškoj situaciji. Tokom  pandemije  izazvane virusom korona je imao odličnu prodaju dok je ona značajno smanjena nakon završetka pandemije.

Prošle godine je prodaja komapnije, koja širom svijeta zapošljava 22.700 ljudi, smanjena na skoro pet milijardi eura.

Većina otkaza će biti u njemačkom gradu Gutersloh, gdje “Miele” ima  tvornicu i sjedište. Naime, tvornica za proizvodnju mašina za veš sa 700 zaposleni biće izmještena iz pomenutog grada u Poljsku, a 600 će radnika u ostatku Njemačke ostati bez posla.

Sindikalisti tvrde da je bilo nemoguće uvjeriti Miele da odustane od izmještanja i zatvaranja proizvodnih pogona.

Smatraju da su osiguranjem izdašnih otpremnina i drugim socijalnim mehanizmima uspjeli “nešto izvući” za radnike koji će dobiti otkaz. (Agencije, Foto Pixabay)