PARIZ – Prosječna cijena računa za gas će za milione Francuza od 1. jula porasti u prosjeku za 11,7 odsto u odnosu na jun, najavila je danas francuska Regulatorna komisija za energiju (CRE).

Poskupljenje iznosi 13,50 evra po megavat-satu, što je prije svega posljedica rasta distributivnih cijena koje snosi operater mreže GRDF i fakturiše dobavljačima, prenosi Figaro.

Regulatorna komisija za energiju je upozorila da ovo poskupljenje dolazi nakon nekoliko mjeseci uzastopnog pada cijena gasa i da će cijene i dalje biti niže nego što su bile u januaru 2024.

Kako se navodi, potrošnja gasa u Francuskoj opada, tako da udio troškova za distribuciju gasa proporcionalno raste i predstavlja sve veću stavku na računima Francuza. Evropski fjučersi gasa su se danas na otvaranju berze TTF prodavali po cijeni od 33,1 evro za megavat-sat.

Kvar na norveškom gasnom čvorištu Slejpnir je 3. juna nakratko podigao cijene gasa za 10,4 odsto na 37,8 evra za megavat-sat , što je da su evropske zemlje i dalje veoma osjetljive na neočekivane prekide isporuka, prenosi portal Oilprice. (Foto pixabay)