NJUJORK – Milioni Amerikanaca koji su bez posla izgubili su naknade za nezaposlene, pri čemu je na snazi ostalo samo nekoliko programa ekonomske podrške onima koji su i dalje finansijski pogođeni pandemijom korona virusa, koja traje godinu i po dana.

U ponedeljak su, naime, istekla dva ključna programa, jedan je pružao pomoć nezaposlenim frilenserima i radnicima iz koncertnog sektora, a drugi je pružao beneficije onima koji su nezaposleni više od šest mjeseci, prenio je AP.

Pored toga, dodatna naknada za nezaposlene u iznosu od 300 dolara nedjeljno administracije predsjednika Džozefa Bajdena takođe je prestala danas da važi.

Procjenjuje se da će otprilike 8,9 miliona Amerikanaca izgubiti sve ili neke od ovih beneficija.

I dok je Bijela kuća ohrabrivala države da nastave da plaćaju nedjeljnu naknadu od 300 dolara korišćenjem novca sa stimulativnih računa, nijedna država se nije odlučila za to.

Mnoge države su čak rano odustale i od saveznog programa nakon što su se neke firme žalile da ne mogu da pronađu dovoljno ljudi za zapošljavanje.

Ekonomisti Piter MekKrori i Daniel Silver iz JPMorgana otkrili su “nultu korelaciju” između rasta broja radnih mjesta i državnih odluka da se barem do sada odustane od savezne pomoći za nezaposlene.

Ekonomista sa Univerziteta Kolumbija Kalj Kumbs pronašao je samo minimalne koristi.

Količina novca koju je savezna vlada ubacila u programe za nezaposlene od početka pandemije je astronomska.

Otprilike 650 milijardi dolara, prema nestranačkom Odboru za odgovoran federalni budžet, pomoglo je milionima Amerikanaca koji su bez svoje krivice izgubili posao da plate hranu, gorivo i račune. (Tanjug)