GRADIŠKA – Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je danas u Gradišci da se u Mesnoj industriji ”Levita”, Zemljoradničkoj zadruzi i Vodoprivrednom preduzeću ”Sava” ne poštuju prava radnika definisana kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

”Mi ćemo pružiti svu pomoć putem Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata RS, a pozvaćemo Inspekciju rada da zaštite radnike koji su u `Leviti` dobili nezakonit otkaz”, rekla je Mišićeva nakon razgovara sa predstavnicima Upravnog odbora ”Levite” i sindikata tri preduzeća.

Ona je naglasila da radnike u Zemljoradničkoj zadruzi brine donošenje novih izmjena i dopuna Zakona o zemljoradničkim zadrugama i status imovine zadruga koja je sada državna, a koja bi trebalo da pređe u vlasništvo lokalnih zajednica.

”Zadrugari se brinu o imovini koju su stekli svojim radom, ali ostaje pitanje sudbine radnika koji se brinu da ne ostanu bez posla”, rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da ”radnici žele da, putem izmjena Zakona o zadrugama, sudbina zaposlenih bude jasno definisana i njihovo radno mjesto ne bude dovedeno u pitanje”. Oni žele da im niko ne uskrati pravo da, u skladu sa zakonom, budu članovi upravljačkih struktura, dodala je Mišićeva.

”Danas smo zaključila da Sindikat sa Zadružnim savezom predloži tri amandmana koji će garantovati da postojeći radnici u zemljoradničkim zadrugama ostanu na svojim radnim mjestima”, naglasila je Mišićeva.

U Vodoprivrednom preduzeću ”Sava”, koje je od posebnog značaja za RS, posljednja plata je isplaćena za april, a plata KV radnika sa toplim obrokom i stažom ne prelazi 300 KM, istakla je Mišićeva.

”Imaju probleme i zbog ekonomske krize. Prodaja šljunka smanjena je za 60 odsto. Poslovi sa Hrvatskom sada su pod znakom pitanja, što dodatno usložnjava situaciju”, rekla je Mišićeva i dodala da je loš položaj radnika u ”Savi” posljedica neuređenog tržišta i ekonomske krize.

Ona je rekla da je danas na sastanku zaključeno da se uputi zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za sastanak sa predstvnicima “Save” kako bi se omogućilo da preduzeće od posebnog interesa posluje na domaćem tržištu.

Do kraja prve polovine 2010. godine planira se povećanje proizvodnje sa sadašnjih 1,2 miliona na 1,8 miliona tona godišnje, a 2011. na tri miliona tona. Rafinerija će svoj puni kapacitet dostići kad preradi 4,2 miliona tona naftnih derivata godišnje.

Izvor Agencije