BANJALUKA – Oko 55 odsto anketiranih građana oba BiH entiteta smatra da “preko veze” najviše zapošljavaju državne kompanije i institucije, a za oko 33 odsto njih država je idealni vlasnik kompanije u kojoj bi radili, pokazala su istraživanja portala za posredovanje pri zapošljavanju Posao.ba.

– Da svi podjednako zapošljavaju preko veze veruje 27 odsto ispitanika, a sedam odsto smatra da to rade privatne kompanije domaćih vlasnika, dok niko ne smatra da strane kompanije zapošljavaju preko veze – navodi se u istraživanju.

Igor Stojanović, direktor za razvoj nevladine organizacije Centri civilnih incijativa BiH, ističe da ovakvo mišljenje građana i Srpske i Federacije BiH odgovara stvarnom stanju na "sumornom" tržištu rada i zapošljavanju u zemlji u kojoj se jedino "birokratiji garantuju redovne plate".

– Logično je da u našoj zemlji većina smatra da je najbolje zaposliti se u javnim institucijama jer su njima plate, ali i druge naknade osigurane svaki mesec i u vremenu ekonomske krize – kaže Stojanović.

Prema rezultatima ankete oko 13 odsto ispitanika iz BiH je nezaposleno od tri do pet godina, a oko 48 odsto od šest meseci do dve godine, a čak šest odsto ispitanika duže od decenije. Oko 46 odsto planira da promeni posao, dok je oko 59 odsto odgovorilo da ne očekuje povišicu ove godine.

On dodaje da je teško konkretno dokazati zapošljavanje "preko veze" u javnim institucijama i firmama u oba BiH entiteta, ali naglašava da je ovaj trend "javna tajna" unazad više od deset godina na našim prostorima.

Ekonomski ekspert Svetlana Cenić naglašava da je činjenica da većina mladih u RS i FBiH "traži sebi partijsku vezu" kako bi došla do sigurnog zaposlenja u javnim institucijama.

– Plata u javnim institucijama i organima vlasti i firmama kod nas ne zavisi od produktivnosti zaposlenika i materijalnih mogućnosti. Tu je plata zagarantovana, a svi zaposleni su zaštićeni kao "bele pande" – kaže Cenićeva i naglašava da je teško očekivati otkaze u javnom sektoru u zemlji, a stalno se "gomilaju" novi zaposlenici.

Ona dodaje da većina mladih i dalje ide linijom manjeg otpora čekajući posao u javnom sektoru, a strahuje od traženja posla u privatnom sektoru, koji je za njih nesiguran, ali i zahteva stalan trud, napor, znanje i dokazivanje.

– Kod pravih poslodavaca nema milosti jer nijedna privatna kompanija, naročito strana, nije socijalna ustanova. Ili znate da radite posao i opet se dokazujete čitav život u toj firmi, ili ne dobijete posao, jer ne zadovoljavate kriterijume. Isto tako, privatna firma može da propadne, a vi da dobijete otkaz i to je rizik – kaže Cenićeva. – U državnim institucijama i firmama "većina ne mora da radi da bi primala platu, jer uvek postoje pojedinci koje nose teret čitavog posla".

Izvor Večernje novosti