ZAGREB – Međunarodni monetarni fond (MMF) je nakon posjete Hrvatskoj objavio izvještaj u kome se navodi da će prosječna stopa inflacije u toj zemlji u 2024. iznositi 4,2 odsto i pasti na željenih dva odsto tek na kraju 2025.

Vlada Hrvatske je ranije navela da na kraju ove godine očekuje prosječnu inflaciju od 3,1 odsto, ali MMF je uzdržaniji u svojoj prognozi i ukazuje na upornu inflaciju u hrvatskom sektoru usluga zbog povećanja plata i turističke potražnje.

Prema očekivanju organizacije iz Vašingtona, hrvatska ekonomija bi ove godine mogla da porasle za 3,4 odsto zbog snažnog rasta domaće tražnje, a u 2025. za 2,9 odsto.

“Kratkoročni ekonomski izgledi Hrvatske su povoljni, ali smanjena produktivnost i nedostatak radne snage predstavljaju izazove za njene srednjoročne izglede za rast”, navodi se u izvještaju na sajtu MMF-a.

Kako se navodi, nova hrvatska vlada treba da i dalje bude oprezna povodom državnih izdataka i sprovede dalje reforme kako bi obezbijedila sredstva za buduće ekonomske šokove, podstakao potencijalni rast i zelena tranzicija.

Ukupan hrvatski deficit će u 2024. porasti na 2,5 odsto BDP-a zbog velikodušnog rasta socijalnih davanja i naknada zaposlenima u javnom sektoru, dodaju se u izvještaju.

MMF ističe da ove mjere treba ograničiti i svesti ih samo na najugroženije da bi se očuvala finansijska stabilnost zemlje i stvorile zalihe za budućnost. (Agencija, Foto Pixabay)