LONDON – Velika Britanija bi se mogla suočiti sa nedostatkom alkoholnih pića tokom božićnih praznika ako ne bude riješen problem nedostatka vozača kamiona, upozorili su proizvođači vina i alkoholnih pića.

Mogućnost nestašice alkoholnih pića pojavila se nakon panične kupovine goriva na britanskim pumpama, poskupljenja grijanja i nestašice razne robe od bijele tehnike do čipsa i veganskih kobasica.

Trgovinska asocijacija proizvođača vina i alkohola /VSTA/ saopštila je da su među potpisnicima pisma koje je 49 firmi uputilo ministru saobraćaja Grentu Šapsu “Met Henesi”, “Loren Perije”, “Perno-Rikard” i “Metju Klark”.

Oni od Šapsa traže da hitno riješi nedostatak vozača kamiona.

VSTA ističe da su njihovi članovi prijavili da je uvoz robe petostruko duži u odnosu na prošlu godinu. Prema navodima VSTA, troškovi prevoza su povećani za sedam odsto, a transportne firme morale su da povećaju plate vozačima da bi ih zadržali.

VSTA od Šapsa traži da produži program privremenog odobrenja viza za vozače kamiona od 22. februara na najmanje godinu dana kako bi se smanjila opterećenja na ovu industriju i da bi im omogućilo dovoljno povećanje domaćih vozača. (Tanjug)