BANJALUKA – Iako je većina preduzeća iz tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije u RS koristila reprogram dugovanja i subvencije Vlade RS, u Udruženju poslodavaca ove industrije smatraju da to nije dovoljno za održavanje proizvodnje. Smanjen obim posla mogao bi da dovede do otpuštanja oko 20 odsto ranika u preduzećima iz ove oblasti.

Član Izvršnog odbora Udruženja poslodavaca tekstila, kože i obuće RS Nikola Tolimir kaže da su otkazi za 65 radnika u fabrici "Intimeks" iz Dervente samo početak masovnih otpuštanja koja slijede u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji.

– Otkaze su najavili i poslodavci u fabrikama "Bema", gdje je 200 radnika postalo tehnološki višak, "Proleksu" u Kotor Varošu i u preduzeću "Skontoprom" iz Prijedora – rekao je Tolimir.

On kaže da su glavni razlozi ovih najava otpuštanja posljedice ekonomske krize, zbog čega se veliki broj preduzeća suočava sa nedostatkom tržišta i izmještanjem proizvodnje u druge zemlje.

U Udruženju smatraju da kožarsko-prerađivačkoj industriji ne pomaže ni granski Sindikat koji, kako kažu, odavno nema članova.

– Procesom privatizacije ili stečajem ugašen je veliki broj većih preduzeća iz ove oblasti, a radnici ovih preduzeća uglavnom su završavali na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Tekstilnu i kožarsko-prerađivačku industriju sada čine privatna preduzeća koja su nastala reorganizacijom bivših giganata kao što su "Sana", "Mladost", "Svila", "Proleks" i "Bosna". Evidentno je da radnici u novoosnovanim preduzećima nisu u granskom Sindikatu – kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca u tekstilnoj industriji Zorislav Stojić.

Subvencije

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske za šest mjeseci ove godine isplatilo je ukupno 2.158.800 maraka subvencija za 7.989 radnika u 77 preduzeća, što je 85,5 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće. Najviše subvencija dobila su preduzeća iz oblasti proizvodnje obuće, u iznosu većem od 1.200.000 maraka.

Izvor Glas Srpske