BERLIN – Većina Nijemaca ne kupuju svoje domove, oni ih unajmljuju. Iako standard mnogima dopušta da bez velikih problema priušte kuću ili stan, stopa vlasništva nad stambenim nekretninama u ovoj zemlji je među najnižima u razvijenom svijetu, a skoro su posljednji u Evropi, odmah do Švajcarske gdje je procenat onih koji unajmljuju čak i viši prema uporednim podacima iz 2004. godine, kada je OECD posljednji put ažurirao podatke.

Jednostavno objašnjenje za popularnost unajmljivanja u Nemačkoj moglo bi se naći u cijeni. Zašto je unajmljivanje relativno jeftino u Nemačkoj? Pa, iako je stambena politika bila uravnoteženija nego u drugim zemljama, najam na tržištu je još uvijek snažno regulisan, a propisi su vrlo povoljni za unajmljivača što, s obzirom na snažnu izbornu snagu koju unajmljivači predstavljaju u Njemačkoj, ne bi trebalo previše čuditi.

Njemački zakon dopušta povećanje od 15 odsto u razdoblju od tri godine. Još je jedan vrlo jednostavan razlog zašto Nijemci manje posjeduju stanove i kuće. Vlada to ničim ne podstiče. Za razliku od zemalja visokog vlasništva poput Španije, Irske i SAD-a, Njemačka ne dopušta da se troškovi hipoteka i kamate odbijaju od poreza. Bez tog odbitka, prednosti posjedovanja i iznajmljivanja su uravnotežene. Propisi, solidna ponuda i činjenica da njemačke cijene nekretnina istorijski rastu vrlo sporo dovodi do toga da i cijene najma ne rastu vrlo brzo. A budući da je jedan od glavnih razloga za kupovinu stambenih kvadrata zaštita protiv porasta najamnine, sve rezultira manjim brojem kupaca i niskom stopom vlasništva. Niz drugih elemenata tome takođe doprinose, ali je teško razlučiti šta je uzrok, a što posljedica.

Na primjer, njemačke banke, osjetljive na rizik, čine hipoteke na nekretninama skupljim i teže dostupnima. Drugi tvrde da je ponuda najma stambenog prostora u Njemačkoj veća zbog decentraliziranog, regionalnog pristupa planiranju, dok je Velika Britanija puno centralizovanija. I, na kraju, ono što je posebno važno – Nijemcima se sviđa njihov stambeni sistem. Prema istraživanju OECD-a, više od 93 odsto ispitanika u Njemačkoj izrazili su zadovoljstvo svojom stambenom situacijom. (B92)