BRISEL – Realna potrošnja domaćinstva po glavi stanovnika u prvom kvartalu 2020. godine u zemljama eurozone pala je za 3 procenta, a na područuju cijele EU za 2,9 procenata, objavila je Evropska kancelarija za statistiku, Evrostat.

Navodi se da je to period kada su na snazi bile široke mjere zaštitite od širenja COVID19 i da je u pitanju najveći pad potrošnje domaćinstava u EU od 1999. godine i početka mjerenja ovakve statsitike.

Evrostat navodi da je u istom periodu došlo do povećanja bruto raspoloživih prihoda u domaćinstvima Evrozone za 0,9 proenata, a na nivou EU za 1,2 procenta.

Objašnjava se da je na povećanje prihoda pozitivno uticalo smanjenje tekućih poreza i neto socijalnih davanja, ali i povećanje socijalnih davanja država.

U prvom tromjesečju 2020. godine stopa štednje domaćinstava u Evrozoni i EU povećana je za 4,3 procentna u poređenju sa četvrtim kvartalom 2019. godine.

Najveći porast primjećen je u Belgiji, Danskoj i Holandiji, a najniži u Poljskoj, Švedskoj i Češkoj. Za sve države članice osim dve, povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova.

Pad individualne potrošnje u domaćinstvima najizraženiji je u Italiji, Španiji i Belgiji, a slijedi Francuska.

Istovremeno, bruto raspoloživi dohodak varirao je, povećavajući se u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Holandiji i Finskoj, a smanjujući se u Španiji, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji, navode u Evrostatu. (Tanjug)