BANJALUKA – Od ukupnog broja novootvorenih preduzeća u Republici Srpskoj tokom prošle godine, najzastupljenije su trgovina te ugostiteljske radnje.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, lani je otvoreno ukupno 4.316 novih preduzeća, od čega 1.029 subjekata koji se bave trgovinskom djelatnošću.

– Među trgovinskim preduzećima najviše je samostalnih trgovinskih radnji, kojih je osnovano čak 867 – navode iz Poreske uprave.

Dodaju da je uslužna djelatnost bila nešto manje zastupljena u odnosu na trgovinsku te je u Srpskoj prošle godine ukupno otvoreno 854 ugostiteljskih objekata, od kojih najviše kafe-barova, i to 514.

U istom periodu zatvoreno je 85 ugostiteljskih objekata i 691 preduzeće koje se bavilo trgovinom.

Za proizvodnu djelatnost prošle godine se opredijelilo 229 subjekata, među kojima je najviše novootvorenih preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom drveta.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske SNjOT Miloš Todorović kaže da se masovno otvaranje trgovina u RS može objasniti relativnom lakoćom pokretanja ove djelatnosti s obzirom na to da vlasniku trgovine nisu potrebna posebna znanja, skupa oprema, kao ni vrhunski stručnjaci za otvaranje trgovine.

Dodaje da u Srpskoj postoji potreba za pokretanjem proizvodnih preduzeća.

– Međutim, da biste se bavili proizvodnjom, potrebna vam je oprema, sirovine, specijalistička znanja, podrška države i lokalne zajednice, koja je najčešće samo deklarativna – kaže Todorović.

Kako ističe Todorović, djelatnosti koje trenutno imaju najveće šanse za uspjeh, osim poljoprivrede, jesu mašinska proizvodnja i proizvodnja povezana sa elektroindustrijom.

– Neophodno je usmjeriti se na djelatnosti koje stvaraju novu vrijednost, a to je proizvodnja. Potrebno je stvoriti atmosferu u kojoj će se svaki potencijalni preduzetnik, umjesto trgovinom i ugostiteljstvom, htjeti da se bavi proizvodnjom – kaže Todorović i dodaje da je trenutno situacija obrnuta.

Za razliku od ranijih godina, u prošloj godini u Republici Srpskoj registrovana su samo tri preduzeća, čija je djelatnost kockanje i klađenje.

Izvor Glas Srpske