BANJALUKA – Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Milenko Obradović izjavio je da će od 60 miliona KM podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu, većina sredstava biti uložena u tekuću proizvodnju i kapitalna ulaganja.

Obradović je podsjetio da je Pravilnik o podsticajima za ovu godinu stupio na snagu 10. aprila, a predviđa da pravo na novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela korisnik ostvaruje putem podrške tekućoj stočarskoj i biljnoj proizvodnji, te u obliku premije za proizvedeno i prodato voće i povrće, ljekovito i aromatično bilje.

„Podrška stočarskoj proizvodnji podrazumijeva premije za priplodnu stoku, mlijeko, nabavku steonih junica, proizvodnju mesa – tov, pčelarsku proizvodnju, razvoj konjarstva, te mjere za zaštitu zdravlja životinja“, naglasio je Obradović.

Kad je o biljnoj proizvodnji riječ, direktna podrška odnosi se na premije za proizvedeno i prodato voće i povrće, ljekovito i aromatično bilje, regres po jedinici sjetvene površine, te premije za pšenicu, sjemenski i sadni materijal i industrijsko bilje, kao i na podsticaj organske proizvodnje.

„U okviru podrške dugoročnom razvoju korisnik ostvaruje pravo na novčani podsticaj za investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, investicije u stočarsku proizvodnju, koje se odnose na objekte i opremu, te nabavku osnovnog stada“, objasnio je Obradović.

Prema njegovim riječima, investicije u biljnoj proizvodnji podrazumijevaju izgradnju staklenika i plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, protivgradnih mreža, navodnjavanje i pedološku analizu zemljišta.

Obradović je napomenuo da je prije dvije godine uvedena posebna mjera podsticaja koja se odnosi na ostanak mladih ljudi na selu, a riječ je o podsticajima za samozapošljavanje nezaposlenih diplomiranih poljoprivrednih inženjera do 40 godina.

„Poljoprivredni inženjeri koji su nosioci poljoprivrednog gazdinstva i bave se poljoprivrednom proizvodnjom mogu da ostvare maksimalan iznos podsticaja od 20.000 KM“, tvrdi Obradović.

On je podsjetio da je u prošloj godini takođe isplaćeno 60 miliona KM, te da nije bilo probijanja budžeta.

„Tokom prošle godine, na mjere podrške proizvodnji i dohotku utrošeno je 44,8 miliona KM, a podsticaje je koristilo 34.928 korisnika“, rekao je direktor Agencije.

Obradović je naveo da je za poboljšanje konkurentnosti isplaćeno 10 miliona KM, te da je cilj ovih mjera da podstaknu ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, stočarsku i biljnu proizvodnju, kao i modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta.