BANJALUKA – Kompanije namjenske industrije u Bosni i Hercegovini na sajmu vojne industrije “World Defense Show 2024”, koji je održan od 4. do 8. februara u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, potpisale su višemilionske ugovore.

Iz kompanije “Igman” iz Konjica saopštili su da su potpisali dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM. Ovu kompaniju predstavljali su direktor Đahid Muratbegović i izvršni direktor Armin Sarajlić, kao i Razim Čolić, ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji.

“Igman” je potpisao ugovore sa Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane Kraljevine Saudijske Arabije.

“Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne industrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje njihovih obrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage opskrbljuju našim proizvodima. Dokaz je to naše kvalitete i spremnosti da odgovorimo jednom zahtevnom tržištu, te posebno raduje kontinuirana saradnja s odbrambenim institucijama Kraljevine Saudijske Arabije započeta prije nešto više od decenije”, navodi Muratbegović u saopštenju iz ove kompanije. Višemilionski ugovor je u Rijadu potpisala i kompanija “Tehnički remont Bratunac”.

Oni su potpisali ugovor sa holdingom “Saudi hemikal” iz Saudijske Arabije, a realizacija ove saradnje je već dugo pripremana.

Slaven Ristić, većinski vlasnik “Tehničkog remonta Bratunac” (TRB), rekao je za Nezavisne da je ovaj ugovor kruna višegodišnjeg rada i truda.

“Mi pokazujemo da pronalazimo tržište svuda u svijetu, što je potvrda našeg kvaliteta svih ovih godina. Osvojili smo tržište Saudijske Arabije, ugovor je višemilionski i dugogodišnji. U pitanju je transfer tehnologija i zajednička proizvodnja nekih naših proizvoda. Ugovor je veoma značajan za našu kompaniju. Ovo će omogućiti dodatna zapošljavanja u ‘Tehničkom remontu Bratunac’. To je rezultat ne samo mene, nego kompletnog tima u našoj firmi koji je radio uporno. Testovi saudijskog holding bili su veoma zahtevni i dugo su birali partnera za ovaj projekat, a izabrali su nas….”, rekao je, između ostalog, Ristitić.

Inače “World Defense Show 2024” je ove godine okupio više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prošle godine namenska industrija je izvezla proizvode u vrednosti oko 241 miliona KM. Prema ovim podacima, najviše su se izvozili bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija, kao i njihovi dijelovi. Tokom prošle godine najviše se izvozilo oružja u Sjedinjene Američke Države. Slijedi izvoz u Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju. Oružje se još izvozilo u Srbiju, Slovačku, Nemačku, Kongo, Češku i druge zemlje. (Nezavisne)