MOSTAR – Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini u prosjeku se kreću oko 3,5 odsto i više su nego u zemljama evrozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

Evropska centralna banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljani nivo od oko dva odsto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da “fiksiraju” svoje kredite.

Na kraju decembra 2022. godine ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 milijardu KM ili 22,9 odsto od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH, iz koje nisu htjeli prognozirati hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u decembru 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenjivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope 3,69 odsto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,32 odsto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 odsto.

“Ako uporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama evrozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višem nivou nego u evrozoni”, ističu iz Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke BiH takođe su se osvrnuli i na inflaciju, kazavši kako se očekuje njeno usporavanje.

“Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizovali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projicirana je inflacija od 14,4 odsto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine”, rekli su na kraju iz spomenute banke. (Fena)