SARAJEVO – Centralna banka BiH za sada nema namjeru kovati kovanice od jednog feninga, mada bi se time stalo ukraj trgovcima koji ostvaruju ekstra profit na zaokruživanju cijena s obzirom na to da ih inspekcije slabo kontrolišu.

“Analize korištenja kovanice apoena pet feninga pokazale su da kovanje kovanica od jednog feninga nije racionalno niti bi bilo ekonomski opravdano”, kazali su u Službi za odnose s javnošću CB BiH.

U udruženjima potrošača ističu da bi građanima bilo daleko lakše kada bi postojale kovanice od jednog feninga s obzirom na to da trgovci uglavnom nisu pošteni, pa ne zaokružuju cijene u skladu sa smjernicama Centralne banke, te da s pravom očekuju da imaju i najmanje apoene kovanica kao što imaju zemlje okruženja.

Prema smjernicama Centralne banke BiH, iznosi od jednog i dva feninga zaokružuju se na nula, osam i devet zaokružuju se na deset feninga, a sve između toga na pet feninga.

“Da su trgovci pošteni u zaokruživanju možda i ne bi bio veliki problem. Ali malo ih je poštenih. Uglavnom se komotno ponašaju. Inspekcije to treba da kontrolišu, ali je upitno koliko su one revnosne. Centralnoj banci je najlakše reći da je skupo kovati jedan fening, a vjerovatno nemaju ni procjenu koliko to košta”, kazala je Gordana Bulić iz Saveza udruženja potrošača BiH.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, istakao je i da je problem kod naplate usluga jer kupci kada plaćaju račune plaćaju zaokruženu cijenu, te da je rješenje kovanje sitnijih kovanica od pet feninga.

Udruženja potrošača ranije su istakla da veliki trgovački centri godinama mjesečno zarađuju desetine hiljada KM na zaokruživanju cijena, te da i sada na tome nelegalno zarađuju s obzirom na to da nisu svi ispoštovali zakonsku obavezu staru šest mjeseci da cijene iskazuju u apoenima koji su u opticaju u BiH.

Međutim, inspekcije ih još nisu počele kažnjavati, niti su ih ranije kažnjavale kada je obaveza trgovaca bila da vraćaju kusur, što je indirektno značilo da moraju imati cijene za koje je moguće vratiti kusur.

Izvor Agencije