BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić i direktor Svjetske banke za BiH i regionalni koordinator za zemlje jugoistočne Evrope, regije Evrope i centralne Azije Džejn Armitaž potvrdili su dobru saradnju Srpske i ove finansijske institucije.

Džombić i Armitažova su na sastanku u Banjaluci, kojem je prisustvovao i ministar finansija RS Zoran Tegeltija, razgovarali o globalnom fiskalnom okviru za BiH i mogućnostima njegovog što skorijeg usvajanja, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Predsjednik Vlade RS pojasnio je da problem predstavlja nerealan zahtjev institucija BiH koje traže povećanje budžeta za oko 120 miliona KM sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u odnosu na prošlu godinu.

“Srpska je imala nekoliko konstruktivnih prijedloga koji su u skladu sa mjerama štednje na kojima insistiraju međunarodne finansijske institucije. Međutim, prijedlog nisu prihvatili predstavnici zajedničkih institucija”, rekao je Džombić.

Armitažova je izjavila da Svjetska banka želi nastavak saradnje, posebno u dijelu budžetske podrške i najavila i mogućnost novih projekata.

Tokom sastanka razgovarano je i o formiranju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH. Dogovoreno je da početkom maja budu održani sastanci predstavnika Svjetske banke i Republike Srpske i BiH o nastavku saradnje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izrazio je zadovoljstvo što će sredstva Svjetske banke za projekte u BiH i u naredne tri godine biti odobravana prema povoljnim IDA uslovima.

Tokom današnjeg susreta u Banjaluci sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila direktor za BiH i regionalni koordinator za zemlje jugoistočne Evrope, regije Evrope i centralne Azije Džejn Armitaž, razgovarano je o trenutnom i budućem programu Svjetske banke.

Razgovor se odnosio i na Strategiju partnerstva Svjetske banke sa BiH u naredne četiri godine, s posebnim osvrtom na projekte navodnjavanja, plovnosti rijeke Save, kao i budžetske podrške, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zajednički je ocijenjeno da se aktuelni projekti Svjetske banke u BiH nesmetano provode i da je potrebno zadržati dobru stopu plasmana i efektivnosti kredita.

Kada je riječ o rezoluciji Svjetske banke u vezi sa povećanjem kapitala, Špirić je informisao Armitažovu da je Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici donio odluku o povećanju kapaciteta kapitala za 1.259.420 dolara, čime se povećava učešće BiH u odlučivanju u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj.

Špirić je delegaciji Svjetske banke, koji su se zbog priprema nove strategije saradnje sa BiH interesovali o mogućnostima formiranja vlasti, iznio svoje viđenje razvoja političke situacije u zemlji.

Izvor Agencije