BROD, BANJALUKA – U Brodu je svečano puštena u rad prva rekonstruisana benzinska pumpa banjalučkog preduzeća “Petrol” koja će nositi zaštitni znak “Nestro”, kao novi brend njenog ruskog vlasnika u BiH.

Benzinsku pumpu su svečano pustili u rad generalni direktor "Zarubežnjefta" Nikolaj Brunič i direktor "Petrola" Banjaluka Drago Đukić.

Kako je najavljeno, do kraja iduće sedmice očekuje se puštanje u rad još dvije obnovljene benzinske pumpe "Petrola" u Palama, a ukupna investicija u ta tri prodajna objekta iznosila je oko pet miliona KM.

Prodajna mreža ruskog "Zarubežnjefta", koju čini 78 benzinskih stanica "Petrola" u RS i 10 pumpi "Zovko" koje su Rusi kupili u FBiH i Brčko distriktu, biće potpuno rekonstruisane u narednih pet godina i koristiće ime "Nestro".

Radi se o prvom javnom koraku ka stvaranju zaštitnog znaka grupacije "Nestro", koju će zajedno sa benzinskim pumpama činiti Rafinerija nafte u Brodu, Rafinerija ulja Modriča i "Optima grupa".

Svečanom puštanju u rad prisustvovali su još ambasador Ruske Federacije u BiH, savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva Slobodan Rajlić i pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Dragana Kalabić.

Čelnici ruskih kompanija, većinskih vlasnika naftne industrije RS, prethodno su u Banjaluci razgovarali sa premijerom RS Miloradom Dodikom, koga su upoznali sa planovima o daljem razvoju u tom sektoru, te su izrazili interesovanje za nova ulaganja u oblasti energetike.

Dodik je Bruniču i predsjedniku Uprave kompanije "NefteGazInkor" Juriju Smirnovom prenio da Vlada RS podržava aktivnosti ruskog partnera, te da je spremna da i u narednom periodu tim kompanijama pruža svu raspoloživu pomoć u njihovom poslovanju.

Sastanku sa delegacijama "Zarubežnjefta" i "NefteGazInkora", prisustvovao je i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac.

Izvor Agencije