Satelitske fotografije pokazuju ogroman pad zagađenja vazduha iznad Kine nakon što je u toj zemlji epidemija virusa korona uzrokovala pad industrijske proizvodnje i smanjenje putovanja.

Iz NASA su saopštili kako se ova vidljiva promjena dijelom odnosi na ekonomsko usporavanje uzrokovano borbom u suzbijanju virusa. Fotografije iz svemira prikazuju da su se nivoi dušikova dioksida, toksičnog gasa koji nastaje u vozilima, elektranama i fabrikama spustile nakon uvođenja velike karantene.

Naučnici su ranije otkrili da je virus korona u Kini sredinom februara izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih stakleničkih gasova u samo dvije sedmice. Zatvaranje fabrika i savjet građanima da ostaju u domovima doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva, procesa koji je najveći proizvođač stakleničkih gasova.

Pad zagađenja naučnici su prvo uočili u blizini Wuhana, grada iz kojeg je epidemija krenula, no tokom vrlo kratkog vremena, taj trend se proširio na cijelu zemlju. “Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad zagađenja na tako velikom području zbog određenog događaja”, kazala je Fei Liu, NASA-in istraživač kvalitete vazduha u centru za svemirske letove Goddard.

Dodala je da je zabilježen pad nivoa dušikova dioksida tokom ekonomske recesije 2008. godine, ali je tadašnje smanjenje zagađenja bilo postupno. (BBC)