NJUJORK – Američki gigant “Nike” planira da otpusti više od 1.600 radnika, odnosno dva odsto od ukupnog broja zaposlenih, u pokušaju da smanji troškove, javio je list “Vol strit džurnal”, pozivajući se na dopis jednog od radnika kompanije.

U dokumentu se navodi da će danas biti pokrenut proces masovnog otpuštanja, a druga faza će biti završena do kraja marta.

Prema tekstu dopisa, malo je vjerovatno da će se zaposleni u prodavnicama, distributivnim centrima i u odjeljenju za inovacije suočiti sa otkazom.

“To je bolna realnost i niko to ne može lako prihvatiti. Trenutno ne radimo najbolje i smatram potpuno odgovornim sebe i moj rukovodstveni tim”, izjavio je izvršni direktor Džon Donaho.

On je dodao da kompanija, u isto vrijeme, planira da više troši na druge kategorije, uključujući opremu za trčanje, žensku odjeću i legendarni brend “Džordan”.

“Nike” je jedan od lidera na svjetskom tržištu kada se radi o proizvodnji sportske odjeće, obuće i pribora.

Kompanija je osnovana 1964. godine, a sjedište se nalazi u gradu Biverton, u saveznoj Oregon. U kompaniji je do 31. maja bilo zaposleno oko 83.700 ljudi.