BERLIN – Direktor energetske kompanije RVE koja je najveći proizvođač električne energije u Njemačkoj Markus Veber izjavio je danas da je ta zemlja u mnogo boljoj poziciji nego prije godinu dana, ali da je snabdijevanje energentima na ivici.

“Nemačka je definitivno u boljoj poziciji nego prije godinu dana. Skladišta gasa su puna do vrha, a u međuvremenu smo izgradili infrastrukturu za uvoz tečnog gasa. Međutim, još se ne možemo osećati potpuno bezbijedno”, rekao je Veber u intervjuu za list “Frankfurter algemajne cajtung”.

On je dodao da gas iz skladišta nije dovoljan, te da su Njemačkoj potrebne stalne isporuke gasa kako bi preprodila ovu zimu.

“U normalnoj zimi ne bi trebalo da bude problema. Međutim, s obzirom na to da u sistemu nema rezervi, kritične situacije mogu da nastanu u ekstremno hladnim zimama. Njemačko snabdijevanje energentima je na ivici”, upozorio je Veber. Prema njegovim riječima, uvijek je dobro štedjeti gdje god je moguće, ali je istakao da neće biti biti potrebne nikakve drastične mjere za predstojeću zimu.

“Vjerovatno će biti nekih mjera u pojedinim danima i u pojedinim regionima tokom izuzetno hladne zime”, rekao je prvi čovjek RVE.