BERLIN – Njemački suficit vjerovatno će ove godine dostići novi rekord od 278 milijardi evra i ponovo će biti najveći u svijetu, ispred rezultata koji će ostvariti kineska privreda, saopštio je ekonomski institut Ifo iz Minhena.

“Sadašnji njemački suficit zasnovan je na trgovini robom”, rekao je ekonomista Instituta Kristijan Grime.

On je dodao da je izvoz nadmašio uvoz za 142 milijarde evra u prvoj polovini godine, najviše zahvaljujući snažnoj potražnji u ostalim evropskim zemljama.

Institut navodi da će njemački suficit biti ekvivalentan društvenom proizvodu od oko 8,9 odsto, što znači da će privreda ove zemlje ponovo premašiti granicu rasta od šest odsto, koliko je preporučila Evropska komisija.

Brisel i Vašington apelovali su na Berlin da poveća domaću potražnju i uvoz da bi se smanjila globalna neravnoteža i podstakao globalni privredni rast, uključujući evrozonu.

Ovakve kritike Berlinu je uputio i Međunarodni monetarni fond, a Njemačka ih je odbacila uz napomenu da je već povećala domaću potražnju uvođenjem minimalne zarade na nacionalnom nivou 2015. godine i značajnim povećanjem penzija u 2016. godini.

Pored toga, Vlada Njemačke povećala je ulaganja u puteve, digitalnu infrastrukturu i migrante, ali se i dalje drži plana da očuva uravnotežen budžet.

Suficit kineske privrede ove godine vjerovatno će biti umanjen za oko 60 milijardi evra, na oko 230 milijardi evra usljed nešto slabijeg izvoza, navodi Ifo.

Treće mjesto zauzeće Japan sa prognoziranim suficitom od 150 milijardi evra u 2016. godini.

Ugledni francuski ekonomista i autor bestselera "Kapital u 21. vijeku" Tomas Piketi izjavio je nedavno da je apsurdno da Njemačka ima spoljotrgovinski suficit u visini od 8% svog BDP-a, što nije bilo još od industrijske revolucije.

"Izvoziti je divno, ali izvoz mora donekle odgovarati uvozu. Kada bi sve zemlje imale spoljnotrgovinski suficit poput Nemačke, to ne bi funkcionisalo, jer niko na svijetu to ne bi mogao da apsorbuje. Njemačku izvoznu politiku tumačim kao volju da se dominira drugima", smatra ovaj profesor Škole za napredne studije i društvene nauke iz Pariza, Pariske škole ekonomije i Londonske škole ekonomije.

"Njemačka se početkom novog milenijuma uplašila da je ujedinjenje propalo, da ekonomija usporava i da spoljnotrgovinski deficit previše raste. Ovaj strah je doveo do brzopletih odluka. Došlo je do pretjerivanja. U nekom trenutku treba intervenisati, ako želimo da sačuvamo monetarnu uniju" istakao je Piketi. (Agencije)