SOKOLAC – Nakon što je u decembru prošle godine Vlada RS izvršila dokapitalizaciju preduzeća “Nova Romanija” Sokolac, vrijednu dva miliona maraka, stvoreni su uslovi za pokretanje proizvodnje, izmirenje obaveza prema dobavljačima, isplatu plata zaposlenima, te doprinose fondovima.

Oživljeni proizvodni kapaciteti trenutno rade na povećanju proizvodnje vrata i prozora u pogonu finalna prerada drveta. Planovi za budućnost, pored redovnog izvoza u Srbiju, podrazumijevaju i osvajanje azijskog i afričkog tržišta.

– U skladu s planom poslovanja za ovu godinu, proizvodnja rezane građe se odvija u stoodstotnom kapacitetu, kao i finalna proizvodnja koja je u januaru i februaru, zbog niskih temperatura bila smanjena – rekla je direktorka "Nove Romanije", Nada Amović-Mačar, te dodala da je od prvog aprila uspostavljena i proizvodnja građevinske stolarije.

– Prošle godine je zbog svjetske ekonomske krize, koja je u velikoj mjeri zahvatila i građevinski sektor i uticala na pad cijena primarnih i finalnih proizvoda, došlo do prekida proizvodnje u finalnoj preradi drveta. Međutim, u međuvremenu je zahvaljujući pomoći Vlade stanje normalizovano, pa je već do februara ove godine kroz poreze, PDV i doprinose fondovima vraćen veliki dio sredstava – rekla je Amović-Mačareva.

– Nakon kupovine preduzeća iz stečaja, u januaru 2008. godine, Vlada RS je odobrila 1,7 miliona maraka za rekonstrukciju objekata, popravku infrastrukture koja je bila u lošem stanju i nabavku mašina za finalnu preradu drveta, čime su stvoreni uslovi za pokretanje i proširenje proizvodnje – kaže Amović-Mačareva, ističući da je preduzeće počelo s radom bez obrtnih sredstava.

U "Novoj Romaniji" trenutno je zaposleno 119 radnika čija je prosječna plata u martu iznosila 557 KM.

Od stečaja do oživljavanja proizvodnje

U kupovinu "Romanije", koja je u stečajnom postupku bila od aprila 2006. godine, Vlada je uložila 5,6 miliona maraka, a u nabavku novih i popravku starih postrojenja, infrastrukture i građevinskih objekata investirano je preko milion i po maraka. Poreskoj upravi RS, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i fondovima isplaćeno je 1,2 miliona maraka, dok je na račune radnika uplaćeno ukupno 2,3 miliona maraka. U želji da se imovina ovoga preduzeća ne proda u bescijenje, Vlada se odlučila da kupovinom osigura njenu realnu vrijednost, oživi proizvodne kapacitete, zaposli radnike i pokrene privredni život u cijelom regionu.

Izvor Fokus