BANJALUKA – Uvođenjem akciza na cigarete, kafu i gorivo doći će do poskupljenja i osnovnih životnih namirnica, a sve to bi moglo dovesti do smanjenja potrošnje, tako da se može očekivati da prihodi i efekti usvajanja Zakona o akcizama ne budu ispunjeni, kazao je izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac.

On smatra da će usvajanjem Zakona o akcizama doći će do punjenja budžeta javnih institucija, a s druge strane to će biti novo opterećenje za budžete potrošača.

“Poslije poskupljenja goriva, uvođenjem akcize od dodatnih deset feninga po litri goriva, iz ranijeg iskustva možemo očekivati i povećanje cijena proizvoda široke potrošnje”, kazao je Grabovac.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Prijedloga zakona o akcizama BiH, akciza na kutiju cigareta povećava se za 15 feninga, za kilogram kafe 50 feninga, dok se za gorivo uvodi posebna akciza od deset feninga po litri goriva namijenjenih za izgradnju autoputeva.

Primjenom ovog zakona predviđa se godišnje povećanje prihoda u budžetu BiH za oko 300 miliona maraka, odnosno 170 miliona trebalo bi biti prikupljeno od akciza na cigarete, i oko 120 miliona maraka od akciza na gorivo.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kazao je da se uvođenjem akciza na navedene proizvode puni manjak sredstava u budžetu BiH.

“Ovo je bilo neminovno, jer se punjenje rezervi i budžeta trenutno može ostvariti na ovaj način. Ukidanjem carina moglo se očekivati da će se taj dio sredstava tražiti ovakvim mjerama”, kazao je Jakšić.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kazali su da će se sredstva od putarine od deset feninga po litri goriva uplaćivati na poseban podračun jedinstvenog računa, a Upravni odbor će usvojiti metodologiju raspodjele ovih sredstava.

“Novi zakon bi trebao donijeti i značajne fiskalne efekte, što će biti veoma značajno u uslovima smanjenja prihoda po osnovu ukidanja carina na uvoz proizvoda sa porijeklom iz zemalja EU”, kazao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On očekuje da bi primjena ovog Zakona mogla početi od 1. jula.

Izvor Glas Srpske