NJUJORK – Ekonomisti uglednih Morgan Stanley i Goldman Sachs Group Inc.smatraju da će virus korona prouzrokovati daleko više muke i problema za ekonomiju nego se to ranije predviđalo, te su upozorili na rekordni pad američke proizvodnje u drugom kvartalu, kao i daleko dublju globalnu recesiju.

Elen Zentner, ekonomista iz Morgan Stanley’s prije par dana je rekla svojim klijentima da sada predviđaju pad američkog BDP-a za 30% u periodu april-jun. To će, neminovno, dovesti do nezaposlenosti koja će se kretati oko 12,8% tokom tog perioda.

Sličnog mišljenja je i Jan Hatzius iz Goldman Sachs-a koji je naveo u svom izvještaju da očekuje da će se svjetska ekonomija zabilježiti pad od 1% ove godine, što će biti veći pad nego tokom finansijske krize 2009. godine. Štaviše, predviđa se i pad od 24% američke proizvodnje u narednom kvartalu.

Ova uznemirujuća predviđanja dvije najveće banke sa Vol Strita zapravo su odraz naglog kočenja američke i evropskih ekonomija, nakon što su svjedočili kineskom padu na samom početku godine.

Ova predviđanja zapravo neminovno dovode do bojazni od depresije, ali ekonomisti Morgan Stanley-ija u odvojenom izvještaju smatraju da se suženje ili pad ekonomije može izbjeći u zavisnosti od reakcije onih koji donose odluke u vezi sa fiskalnom i monetarnom politikom. I Morgan Stanley i Goldman Sachs očekuju da bi oporavak trebao početi u trećem kvartalu, ali naravno, sve je to podložno riziku.

“Ekonomska aktivnost je u potpunosti stala tokom marta. Kako se i dalje primjenjuju mjere socijalnog distanciranja u velikim područjima te se istovremeno finansijski uslovi dodatno ograničavaju, to će svakako imati negativan efekat na rast BDP-a i taj negativni efekat će bivati sve izraženiji”, kažu u Morgan Stanley.

Štaviše, ima i drastičnijih prognoza poput one Džejmsa Bularda, predsjednika Banke za federalne rezerve Sent Luisa koji je u intervjuu za Bloomberg predvidio stopu nezaposlenosti od čak 30% u drugom kvartalu jer se sve zatvara zbog borbe sa virusom, a takođe je prognozirao i pad BDP-a od 50%, što je bez presedana.

Od drugih prognostičara treba izdvojiti ekonomiste Bank of America Corp’s koji predviđaju pad od 25% u drugom kvartalu dok JPMorgan Chase & Co. predviđa pad od 14%.

Ove prognoze dolaze u vrijeme kada ekonomisti upozoravaju da je svijet već u recesiji, prvi put od 2009. godine, kada je svjetska ekonomija zabilježila pad od 0,8 odsto

Kada je riječ o Kini, najveći udarac je zadobila u prvom kvartalu. JPMorgan Chase su već izašli sa procjenom da je riječ o padu od 40%  kineskog BDP-a u prvom kvartalu odnosu na prethodna tri mjeseca, što je prvi put da se ovako nešto desilo posljednjih 50 godina.

Kineski zvaničnici, uključujući i premijera Lija Kećijanga, već su ukazali na to da je epidemija stavljena pod kontrolu te da postoje prvi znaci nastavka aktivnosti što su dobri razlozi za optimizam u vezi kineskih izgleda za budućnost.

“Ekonomski indikatori će vrlo vjerovatno ubrzo pokazati značajan napredak u drugom kvartalu i kineska ekonomija će se vratiti na nivo svoje proizvodnje i punog potencijala relativno brzo”, rekao je Čen Julu, viceguverner Narodne banke Kine. (FORTUNE, Swot)