Na Wall Streetu je juče S&P 500 indeks dosegao nove rekordne nivoe, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 0.17 posto, na 38.647 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0.23 posto, na 5433 boda, a Nasdaq 0.34 posto, na 17.667 bodova.

Nakon četiri dana rasta S&P 500 i Nasdaq dosegli su nove rekordne nivoe. Pritom su najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, u prosjeku oko 1.5 posto.

Rast cijena dionice Nvdije i Tesle
Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica Broadcoma, koja je poskupila više od 12 posto, nakon što je taj proizvođač čipova podigao prognoze svojih prihoda, a znatno je porasla i cijena dionice Nvdije, za 3.5 posto.

Nešto veći cjenovni skok imala je i dionica Tesle, za 2.9 posto, nakon što su dioničari te kompanije odobrili Ilonu Masku kompenzacijski paket od 56 milijardi dolara.

“I dalje je to uglavnom priča o tehnološkim dionicama, jer kada gledate šire tržište, ne vidite učestvovanje koje biste željeli vidjeti na zdravijem tržištu”, kaže Paul Nolte, analitičar u kompaniji Murphy & Sylvest.

Fed će do kraja godine kamatne stope smanjiti samo jednom

Najnoviji podatak o rastu broja Amerikanaca koji su prošle sedmice zatražili naknadu zbog nezaposlenosti te neočekivani pad proizvođačkih cijena u maju podržali su nade investitora da bi američka centralna banka ipak mogla smanjiti kamatne stope u ovoj godini više nego što se procjenjuje.

Fed je, naime, u srijedu objavio procjene prema kojima bi do kraja godine kamatne stope smanjio samo jednom jer je inflacija i dalje znatno viša od ciljanog nivoa od 2 posto.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0.63 posto, na 8163 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1.96 posto, na 18.265 bodova, a pariški CAC 1.99 posto, na 7708 bodova. (Index.hr, Foto Pixabay)