TREBINJE –  Nacrtom zakona kojim se definiše oblast prehrambene industrije ne namjeravaju se gušiti mali proizvođači ili prerađivači, već se želi doprinijeti efikasnijem radu svih u ovom sektoru, rekao je u Trebinju Zoran Kovačević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o vinu, jakim alkoholnim pićima i izmjenama i dopunama Zakona o hrani predstavnici Ministarstva istakli su da se želi dodatno urediti ova oblast, te da se grade i podrže novi kapaciteti.

„Veoma puno novca je proteklih deset godina uloženo u ovaj sektor kako privatnog tako i javnog – od sistema za navodnjavanja do podizanja višegodišnjih zasada, zbog čega i dalje treba raditi na njegovom razvoju“, naglasio je Kovačević.

Najviše polemika i prijedloga bilo je na Nacrt zakona o vinima, a osnovna pitanja koja su interesovala male vinarije jesu angažovanje enologa i uvoz grožđa.

Kovačević je istakao da je tokom rasprave postignut potpuni stepen saglasnosti, te napomenuo da je dogovoreno da će se pitanje angažmana struke da prati ovu oblast riješiti podzakonskim aktima, odnosno da će se dodatnim konsultacijama kada se budu radili pravilnici definisati kako će struka biti zastupljena, da li će to biti ugovor o djelu, nepuno radno vrijeme ili neka druga varijanta.

On je rekao da su osnovna pitanja vinara bila i da li može vino da se proizvede od uvezenog grožđa, kao i pitanje kontrole kvaliteta, podizanje kapaciteta labaratorija, dostupnost analiza da budu pravovremene i pristupačne kada je riječ o cjenovniku.

„Saglasili smo se da će predstavnici Udruženja vinara i vinograda Republike Srpske, koji su partneri Ministarstvu, sve što smatraju da treba mijenjati ili dopunjavati u Nacrtu zakona dostaviti u pisanoj formi, a mi ćemo pokušati da ugradimo sve što bude prihvatljivo u prijedlog zakona“, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da će vinari prije upućivanja prijedloga nacrta na usvajanje imati uvid u sve korekcije i izmjene koju budu tražili.

Vlasnici malih vinarija smatraju da ovakav nacrt zakona nije dobar za manje proizvođače, te da bi njegova realizacija dovela do povećanja tržišta na crno, i da se nikada, kako kažu, ne zavede red, izgradi vinogradarska regija, niti da se zaštititi porijeklo.

S druge strane, veći proizvođači drugačijeg su mišljenja. Vinar Obren Vukoje smatra da su postojeći zakon i pravilnici stroži nego novi nacrt zakona.

Vukoje kaže da podrum ili vinarija bilo kojeg kapaciteta mora da ima dvije odvojene prostorije, kao i adekvatno suđe i stručni kadar. (Agencije)