BIJELJINA – Najveći mlinsko-prerađivački kapacitet u Semberiji “Novi Žitopromet”, opet je u pogonu.

Silose pune prošlogodišnjim rodom pšenice iz Srbije, a od idućeg mjeseca spremni su da otkupe i svu domaću pšenicu, za šta je planirano deset miliona maraka.

Na posao je vraćeno 30 radnika, a kako koji pogon u narednih mjesec i po bude oživljavao, kažu, zaposliće 100 radnika.

Nakon dvadesetdevetomjesečne pauze, kapije “Žitoprometa” su otvorene. Dvadeset šlepera sa pšenicom iz Srbije, ovog ljeta omogućiće prvu proizvodnju. I tehnički i finansijski su spremni za otkup ovogodišnjeg domaćeg roda. Semberski ratari će, tvrde, imati korektne uslove tokom predaje.

“Naši silosi su spremni da prihvate svu pšenicu koja bude došla, bez obzira na kvalitet i količine. Onda ćemo kako bude vrijeme odmicalo i dizali pogone, tako ćemo podizati kapacitete iskorištenost kapacitet i nastupati na tržištu sa onim renomeom koji smo imali nekada”, rekao je Slaviša Mijatović direktor “Novog Žitoprometa”.

Šef proizvodnje Dušan Tomić istakao je da se već vode razgovori sa velikim poljoprivrednicima.

“Ali nikoga nećemo izostaviti, kapije će biti otvorene 24 sata za sve poljoprivrednike u Semberiji i okoline da dopreme pšenicu kao što je ranije bilo”, dodao je on.

Prve tone pšenice biće samljevene od 20. do 25 juna, a početkom jula startovaće i pekara čiji su proizvodi bili prepoznatljivi na tržištu.

“Kontrolišemo svaki kamion na ulazu. Tako će biti i u sezoni otkupa, tako da moramo paziti na kvalitet. To je ono što kupci žele, a cilj nam je da pravimo što bolje brašno”, naglasio je Vanja Balaban kontrolor kvaliteta .

I semberske ratare raduje pokretanje prehrambenog giganta sa kojim su godinama sarađivali. Kapacitet Žitoprometa je 40.000 tona. Očekuju dobar ovogodišnji rod. Nadaju se da će veća konkurencija među mlinarima uticati i na veću cijenu pšenice.

Svi pogoni trebalo bi da budu u funkciji u narednih mjesec i po dana, a postepeno će se povećavati i broj radnika. U krugu fabrike gradiće se i hala površine 9.500 kvadrata za prodaju stočne hrane i proizvoda iz agrara, pa je u planu zapošljavanje mnogo većeg broja radnika nego ranije, prenosi RTRS.