BANJALUKA, SARAJEVO – Crno tržište duvana i duvanskih proizvoda u BiH i dalje predstavlja veliki problem i, sudeći prema informacijama sa terena, potrebno je krenuti u odlučniju borbu u ovom segmentu.

Iako su u proteklom periodu zabilježeni značajni rezultati agencija za sprovođenje zakona, gdje prvenstveno spadaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Granična policija (GP) BiH, očigledno je neophodno pojačati broj akcija zapljena imajući u vidu, prije svega, drastičan porast šverca rezanog duvana.

Stručnjaci ističu da borba protiv trgovine ilegalnih duvanskih proizvoda zahtijeva kontinuirano prilagođavanje i unapređenje taktika, te napominju da se u posljednje vrijeme primjećuje da su agencije za sprovođenje zakona u BiH suočene s brojnim izazovima u suzbijanju ovog problema.

Iz ovih agencija tvrde da njihova borba protiv crnog tržišta akciznih proizvoda nije smanjena.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH, dostavio nam je preliminarne procjene o zaplijenjenom duvanu i duvanskim proizvodima od januara do septembra 2022. godine, u kojim se navodi da je riječ o iznosu od 1.139.911 KM, te za isti period 2023. godine, gdje je naveden iznos od 1.106.433 KM.

“Aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine akciznim proizvodima nisu smanjene, što potvrđuju podaci o oduzetom duhanu i cigaretama”, kaže on.

Prema Kovačevićevim riječima, UIO ulaže mnogo napora da se ilegalna prodaja ove robe smanji, te će i dalje kontinuirano sprovoditi aktivnosti na suzbijanju crnog tržišta duvana i duvanskih prerađevina. Između ostalog, podsjeća da je nedavno izvedena i akcija “King”, u kojoj su učestvovali UIO BiH i SIPA. SIPA je saopštila da su u toj akciji uhapsili pet osoba.

“Otkriveno je i privremeno oduzeto 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 417.830 KM, 331 kilogram rezanog duvana tržišne vrijednosti  oko 6.634 KM i 1.823 kutije ručno motanih cigarete čija je tržišna vrijednost oko 2.734 KM, a koje nisu obilježene akciznim markicama UIO BiH, mašina za pravljenje ručno motanih cigareta, dokumentacija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz”, saopštili su iz SIPA.

Na naš upit, iz SIPA su naveli da u okviru svojih nadležnosti proaktivno djeluju u cilju sprečavanja, otkrivanja i istraga krivičnih djela koja se odnose na ilegalni promet duvana i cigareta na tržištu BiH.

“U tom smislu, SIPA na polju borbe protiv nedozvoljene trgovine duvanom, u saradnji sa drugim policijskim tijelima u BiH, UIO BiH i drugim nadležnim organima preduzima mjere i radnje na dokumentovanju i dokazivanju ovih krivičnih djela. Naši policijski službenici proveli su više operativnih akcija, čiji je predmet istrage bio nedozvoljen promet akciznih proizvoda, cigareta i rezanog duvana, na koje nije plaćena akciza”, rekla je za “Nezavisne” Jelena Miovčić, portparolka SIPA.

Precizirala je da su u prethodne dvije i po godine realizovali 17 operativnih akcija u kojima je predmet istrage bio nedozvoljen promet cigareta i duvana, kao akciznih proizvoda.

Iz Granične policije BiH je odgovoreno da kontinuirano rade na sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta kao i na presijecanju lanca krijumčarenja cigareta i duvanskih proizvoda sa svim policijskim agencijama i UIO BiH.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da u posljednje vrijeme primjećujemo da su agencije za sprovođenje zakona u BiH suočene s brojnim izazovima u suzbijanju crnog tržišta duvana i drugih duvanskih proizvoda.

Kako je naveo, suzbijanje ilegalne trgovine duvanskim proizvodima je kompleksan i izazovan posao koji zahtijeva koordinirane napore različitih institucija i agencija.  Ovaj problem, dodaje, nije ograničen samo na Bosnu i Hercegovinu, već i na druge zemlje regiona.

“Borba protiv trgovine ilegalnim duhanskim proizvodima zahtijeva kontinuirano prilagođavanje i unapređenje taktika. Kriminalne organizacije koje se bave ilegalnom trgovinom su prilagodljive i često koriste sofisticirane metode kako bi izbjegle otkrivanje ilegalnih aktivnosti, u ovom slučaju trgovinu ilegalnim duhanom. Agencije za sprovođenje zakona moraju stalno raditi na razvoju svojih kapaciteta kako bi se nosile s tim izazovom”, navodi Hadžić i ističe da borba protiv ilegalne trgovine duvanskim proizvodima treba ostati stalni prioritet za vlasti u BiH.

Kada se podvuče crta, činjenice govore da BiH gubi mnogo novca zbog crnog tržišta duvana i duvanskih proizvoda. Radi se o stotinama miliona KM koje bi mogle biti iskorištene za različite potrebe građana, od zdravstva, školstva, pa sve do jačanja infrastrukture i samim tim privrede.

Šteta je, dakle, ogromna. Izgubljenim novcem, recimo, možemo izgraditi 30 novih kilometara auto-puta, svakom penzioneru isplatiti još jednu minimalnu penziju, obnoviti svih pet kliničkih centara i 21 bolnicu u BiH  itd.

Da su pojačane aktivnosti u ovom segmentu neophodne, može se zaključiti i iz rezultata nedavno sprovedenog istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnjenja IPSOS, koji su pokazali, između ostalog, rast ilegalne prodaje rezanog duvana u 2022. za 25 odsto u odnosu na 2021. i skoro za 40 odsto u odnosu na 2020.

Stručnjaci, dakle, ističu da ovaj problem nije ograničen samo na BiH, već i na druge zemlje regiona. Kako poboljšati saradnju u cilju suzbijanja nezakonite trgovine, razgovarano je i prošle godine, kada je, u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham Serbia), u Crnoj Gori održana Regionalna konferencija o suzbijanju nelegalne trgovine, u kojoj su učestvovali predstavnici Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije.

U cilju jačanja saradnje, ove godine su regionalni razgovori nastavljeni na Regionalnoj konferenciji: Inovativni pristupi suzbijanju nelegalne trgovine, koja je održana 17. i 18. oktobra u Crnoj Gori, takođe u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji. Konferencija je organizovana u sklopu platforme za saradnju AmChamova u regionu, koja je ove godine obuhvatila AmCham Srbiju, AmCham Sjevernu Makedoniju, AmCham Bosnu i Hercegovinu i AmCham Crnu Goru.

U ime BiH, osim predstavnika UIO BiH, Tužilaštva BiH, entitetskih ministarstava finansija, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Tržišne inspekcije RS, entitetskih privrednih komora itd., panelisti su bili Ensad Korman, zamjenik direktora GP BiH, i Boris Filipović, rukovodilac Grupe za suzbijanje krijumčarenja UIO BiH, RC Tuzla.

Na konferenciji je zaključeno da efikasan sistem praćenja duvanskih proizvoda mora da bude jednostavan za primjenu, prilagodljiv na izmjene, kao i da obuhvati digitalna rješenja, poput QR kodova koji bi bili implementirani u samom procesu proizvodnje, na pakovanjima proizvoda.

“Regionalna saradnja nadzornih organa daje rezultate i pomaci se vide i u odnosu na prethodnu godinu, što je povećalo interesovanje za učešće na skupu, tako da ovogodišnja konferencija obuhvata nova tržišta i širi spektar tema”, istakla je tom prilikom Amalija Pavić, zamjenica izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji. (Nezavisne)