BANJALUKA – Stiže nam novo poskupljenje goriva. Nafta je na svjetskom tržištu dostigla cijenu koju nije još od proljeća 2019. godine, što će se odraziti i na potrošače u Srpskoj. Do povećanja još nije došlo – ali se očekuje da će benzin narednih dana poskupiti od dva do pet feninga.

Prije dva mjeseca, gorivo u Srpskoj je pojeftinilo u prosjeku od tri do pet feninga zbog Uredbe Vlade Srpske o određivanju marže. Sada, zbog kretanja na globalnom tržištu energenata, slijedi poskupljenje.

Trenutno, cijene goriva na pumpama u Srpskoj se kreću od 1,92 do 2,09 maraka. Vozači su na njihovo povećanje odavno navikli. Nadaju se da u narednim mjesecima cijene neće divljati”.

“Nije za ne očekivati da će porasti. Sad, da li će ovi glavniji se dogovoriti da ta cijena stagnira ili neće, ne znam, za nas, običnije ljude, puno se i ne pita”, kazao je jedan od vozača.

Posljednja dva mjeseca cijena nafte na globalnom tržištu neprekidno raste, zbog ublažavanja epidemioloških mjera, otvaranja granica – a samim tim i povećanja potražnje. Mogu se očekivati nova poskupljenja u narednim mjesecima, ocjenjuju u Grupaciji za promet naftom.

“Svi distributeri u Republici Srpskoj snabdijevaju se iz eksternih izvora, dakle rafinerije u okruženju su prinuđene da povećaju svoje cijene prema nama, dakle ulazne cijene prema distributerima na benzinskim stanicama takođe će da porastu u nekom narednom periodu – preko dvije marke sigurno”, rekao je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima PKRS.

Velike multinacionalne kompanije pokušavaju da nadoknade svoju izgubljenu dobit iz pandemije, što takođe ima efekta na porast cijene, podsjeća Trišić. (ATV)