SARAJEVO/BANJALUKA – Ukidanje carina na pojedine proizvode iz EU neće dovesti do pada cijena tih proizvoda na našim tržištima jer trgovci ni po koju cijenu ne žele da se odreknu svojih zarada, a država nema mehanizama da reaguje, upozoravaju u Udruženju potrošača BiH.

U ovom udruženju kažu da je situacija ista kao i prošle godine, kada je carina ukinuta na pojedine proizvode, te da je bilo slučajeva da ti proizvodi čak i poskupljuju.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) kažu da će od 1. januara carina u potpunosti biti ukinuta za dizel gorivo, bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem 95, lož-ulje, gume za bicikle, nove putničke automobile, autobuse i kamione.

“Carina će biti ukinuta u cjelosti i za određene proizvode tekstilne industrije, kao što su spavaćice i pidžame, majice kratkih i bez rukava, džempere, pulovere i prsluke, trenerke, skijaška odijela, kupaće kostime i slično, te određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite”, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

Mensud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača BiH, pak, prognozira da neće doći do pada cijena i da će trgovci samo povećati svoj profit za onaj procenat kolika je carina na taj proizvod bila.

Iako je gotovo izvjesno da cijene proizvoda na koje se ukida carina neće padati, proizvođači ističu da će bescarinski uvoz pojedine robe i te kako uticati na domaće tržište i domaće proizvođače koji će se suočiti s oštrijom konkurencijom.

“To će domaće proizvođače dovesti u jedan nekonkurentniji položaj. Dosad smo imali problema s robom iz Kine, ali ukidanjem carina za proizvode iz EU situacija za domaće proizvođače se dodatno usložnjava”, kazao je Zorislav Stojić, predsjednik Udruženja tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori RS.

U UIO kažu da je na tržištu BiH formiranje cijena slobodno i da zavisi od ponude i potražnje, ali da ne postoje mehanizmi kojima bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu proizvoda.

Pored goriva, tekstila i slično, carina će u potpunosti biti ukinuta i na ovčje i kozje meso, određene mliječne proizvode, poput namaza i sireva, te za određene vrste povrća.

Sa sadašnjih šest na četiri odsto biće snižena carinska stopa na teleće i juneće meso, prženu kafu i određene vrste voća kao što su jabuke, kruške, dunje itd., a sa devet na šest odsto smanjuje se carina za polovna putnička vozila, draguljarske predmete i predmete zlatarstva.

Ukida se carina na:

– dizel gorivo

– bezolovni benzin 95 oktana i više

– lož-ulje

– gume za bicikle

– putničke automobile

– autobuse i kamione

– pidžame

– majice kratkih i bez rukava

– džempere i prsluke

– trenerke i skijaška odjela

– predmete građevinske i metalske industrije

– ovčje i kozje meso

– određene mliječne proizvode

– pojedine vrste povrća

Smanjuje se carina na:

– teleće i juneće meso

– prženu kafu

– polovna vozila

– draguljarske predmete i predmete zlatarstva

– pojedine vrste voća, jabuke, kruške, šljive itd.

Izvor Agencije