BANJALUKA – Ročište za ocjenu predstečajnog postupka u Urbanističkom zavodu Republike Srpske, koje je trebalo biti održano u Okružnom privrednom sudu Banjaluka, odgođeno je pošto je advokat direktora Zavoda zatražio izuzeće sudije u ovom predmetu.

Direktor Zavoda Goran Vajkić objasnio je da je izuzeće traženo zbog procesnih i suštinskih grešaka postupajućeg sudije od početka postupka i optužio privremenu stečajnu upravnicu Dostu Baraković, koju je na toj funkciji ostavio postupajući sudija, da čini krivično djelo izazivanja lažnog stečaja jer onemogućava plaćanja.

On je podsjetio da je stečaj u Urbanističkom zavodu ukinut rješenjem Višeg privrednog suda, u kojem se navodi da je odluka o pokretanju stečaja nezakonita i da stečajnom dužniku nije dozvoljeno da se izjasni.

Prema njegovim riječima, postupajući sudija je i u nastavku postupka počinio procesne greške, zbog čega je postupak vraćen na početak kako bi se utvrdilo da li postoje elementi za pokretanje predstečajnog postupka.

“Privremena stečajna upravnica Dosta Baraković, koju je na toj funkciji ostavio postupajući sudija, čini krivično djelo izazivanja lažnog stečaja jer nam onemogućava plaćanje”, rekao je Vajkić.

On je dodao da Zavod ima novac na računu, ali da ne može da izmiruje osnovne obaveze i da je u prethodnoj fazi isplaćeno 150.000 KM duga, PDV i jedna plata.

Vajkić je naglasio da je u nalazu vještaka, koji je trebalo da bude predstavljen na današnjem ročištu, utvrđeno da je Zavod solventan i da nema razloga za stečaj.

“Od starih klijenata, dva ugovora nam je otkazala opština Banjaluka u vrijednosti 120.000 KM, opština Doboj Istok jedan od 88.000 i nešto sitnih ugovora. Istovremeno smo sklopili oko 40 novih ugovora i završavamo devet velikih regulacionih planova čija je vrijednost 290.000 KM”, istakao je Vajkić.

Stečajna upravnica Zavoda Dosta Baraković rekla je da današnje odgađanje ročišta predstavlja odugovlačenje postupka, čime je produžena agonija u Urbanističkom zavodu, čije se obaveze gomilaju, jer ne postoji mogućnost da se one servisiraju iz tekućeg priliva sredstava.

Ona je dodala da obaveze Zavoda, prema dopunskom izvještaju vještaka o poslovanju koji se odnosi na period od maja do novembra 2009. godine, iznose oko 600.000 KM.

“To je knjigovodstveno stanje, ali svaki mjesec se stvara dug od 100.000 KM, tako da kratkoročne obaveze koje su dospjele za plaćanje iznose oko 3.450.000 KM”, precizirala je Barakovićeva.

Potraživanja radnika Urbanističkog zavoda po osnovu neizmirenih plata i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje iznose oko milion KM.

Radnici tvrde da im nije isplaćena decembarska plata iz 2009. godine, 11 plata iz 2010. godine, dvije plate za 2011. godinu, kao ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Oni ističu i da su svi radnici koji su dobili otkaze u stečajnom postupku vraćeni na posao, ali da su u januaru poslati na godišnji odmor.

Radnici kažu da će se ovih dana vratiti na svoja radna mjesta, ali da trenutno nemaju bilo kakav kontakt sa poslovodstvom Zavoda, koje im ne daje radne zadatke.

Nakon što je Okružni privredni sud Banjaluka 16. septembra prošle godine donio odluku o pokretanju stečajnog postupka u Urbanističkom zavodu RS, početkom novembra stečaj je poništen jer je Viši privredni sud Banjaluka prihvatio žalbu ovog preduzeća na odluku o pokretanju stečaja.

Predstečajni upravnik Urbanističkog zavoda RS Dosta Baraković predala je 31. januara Okružnom privrednom sudu Banjaluka dopunski izvještaj o stanju u ovom preduzeću.

Izvor Agencije