BANJALUKA – Radnici u Željeznicama RS odlučili su sinoć da okočaju višednevni štrajk, pošto je premijer RS Aleksandar Džombić obećao isplatu zaostalih plata i rešavanje ostalih problema u ovom preduzeću.

Premijer Džombić je, posle tročasovnog sastanka s predstavnicima uprave Željeznica RS i Štrajkačkog odbora u Doboju, rekao novinarima da je potpisan sporazum o prekidu štrajka i restruktuiranju čitavog sistema ove kompanije.

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija i saobraćaja i veza RS Zoran Tegeltija i Nedeljko Čubrilović.

Džombić je naveo da će vlada dati garanciju Železnicama RS za dobijanje kredita od 16 miliona konvertibilnih maraka za isplaćivanje redovnih plata u punom iznosu, dok se uprava preduzeća obavezala da će uplatiti zaostalih 30 procenata septembarske plate do 10. marta.

Do tada uprava preduzeća radnicima treba da isplati i četiri razlike plata od 105 do 120 maraka. Taj novac, kako je navedeno, biće obezbjeđen iz kreditnog zaduženja.

Uprava se obavezala da će do kraja aprila radicima isplatiti regres za 2009. godinu, a do kraja maja regres za 2010. godinu. Štrajkački odbor obavezao se da u ovoj godini ne pokreće štrajk ako se ispune svi ovi zahtjevi radnika.

Premijer Džombić još je naveo da je Vlada RS preuzela obavezu redovnih isplata Željeznicama RS za ovu godinu, utvrđenim u budžetu RS.

Radnici zaposleni u Železnicama RS bili su u štrajku od 7. februara, zahtjevajući isplatu zaostalih plata i ukupnih dugovanja od 21 milion maraka.

Izvor Agencije