BANJALUKA – Vlada RS donijela je zaključke kojim se preporučuje Fondu zdravstvenog osiguranja RS da radnicima preduzeća, kojima je izvršena privremena odgoda prinudnog izvršenja poreskih obaveza, omogući ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u periodu privremene odgode.

“Pošto se navedenim zaključcima ne vrši odgoda obaveza, već se vrši privremena odgoda prinudnog izvršenja poreskih obaveza, navedena preduzeća susreću se sa problemom nemogućnosti ostvarivanja zdravstvene zaštite za zaposlene radnike, jer Fond zdravstvenog osiguranja odbija da ovjerava zdravstvene knjižice radnicima”, izjavila je šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

Riječ je o preduzećima “Famos” Fabrika motora iz Istočnog Sarajevoa, “Birač” iz Zvornika, “Jelšingrad” FAM, “Čajavec” Mjerno detektorski uređaji, “Čajavec” Telekomunikacije i elektronika, “Čajavec” Specijalni uređaji, “Čajavec” Profesionalna elektromehanika, “Čajavec” Prostorna tehnika i “Kosmos”, svi iz Banjaluke.

Tu su i preduzeća “Zrak” iz Teslića, “Fabrika specijalnih transmisija” iz Istočnog Sarajeva, “Fabrika motora specijalne namjene” iz Pala, “Tehnički remont” iz Bratunca, “Orao” iz Bijeljine, “Sana Elvis” iz Novog Grada, “Verdi” iz Kotor Varoši, “Baja Kompani” iz Dervente, “Novoteks” iz Trebinja i “Nova Forma” iz Šamca.

Uvažavajući negativan uticaj svjetske ekonomske krize na privredu Srpske, Vlada RS je tokom 2009. godine donijela devet zaključaka kojima se predlaže Poreskoj upravi RS da izvrši privremenu odgodu prinudnog izvršenja poreskih obaveza za ukupno 19 preduzeća.

Izvor Agencije