BEOGRAD – Ugovor o donaciji EU od 8,5 miliona evra, koji će biti podrška izgradnji 4. sekcije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora od Bajine Bašte do granica sa Crnom Gorom i BiH, potpisan je danas u Vlade Srbije.

U prisustvu ambasadora EU i Njemačke, Emanuele Žiofrea i Anke Konrad, ugovor o donaciji potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić i direktor kancelarije njemačke razvojne KfW banke Ridiger Hartman.

Đedović je ocijenila je da izgradnja 4. sekcije Tranbalkanskog koridora za prenos električne energije još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti i sigurnosti u snabdijevanju građana i kompanija u Srbiji. Ocijenila je da će sa tih novih 83 kilometra dalekovoda, koji će biti izgrađeni do 2027. godine, snabdijevanje biti sigurnije i podsjetila da su u okviru istog koridora već povezani Rumunija i Pančevo, te Kragujevac i Kraljevo.

Đedović je kazala da ovakva povezivanja omogućavaju da veće količine obnovljivih izvora energije mogu da budu ugrađene u mrežu, što je bitno za zelenu tranziciji.

“Radimo na pripremi izgradnje za RHE Bistrica. Ovaj koridor ima značaj i za tu investiciju”, rekla je ministarka. Ocijenila je da Transbalkanski koridor vraća Srbiju na mapu energetskih koridora Evrope, kao tranzitnu zemlju od Rumunije preko Crne Gore do Italije, te omogućava veću razmjenu energije i sigurnost snabdijevanja.

Navela je da ministarstvo planira dalja ulaganja u prenosni sistem kroz gradnju panonskog koridor kroz Vojvodinu, te jačanje mreže u centralnoj Srbiji, kao i bolja povezivanja sa Bugarskom i dodatno sa BiH. Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ocijenila je da je ugovor o donaciji značajan za evro integracije i bilateralnu saradnju sa Njemačkom. Ocijenila je da se radi o projektu značajnom za zelenu tranziciju i energetsku efikasnost. Miščević je navela da je Koridor projekat od regionalnog značaja i povezuje Srbiju kako sa članicama EU – Rumunijom i Italijom, tako i sa Crnom Gorom i BiH.

Istakla je da se tako mreže nadograđuju i da doprinose stabilnijem, pouzdanijem i sigurnijem snabdijevanju stanovništva i privrede električnom energijom. Poručila je da ovakvi projekti doprinose onome što je i korist od evro integracija a to su napredak, privredni rast i korist za građane. Miščević je podsjetila da je EU obezbijedila 165 miliona evra budžetske podrške za najugroženije građane i mala i srednja preduzeća za plaćanje računa za električnu energiju.

Navela je da EU u Srbiji ulaže u projekte za razvoj solara, vjetra, gasne interkonekcije, energetske efikasnost, te da je zelena agenda važan element našeg razvoja. Direktorka EMS Jelena Matejić je ocijenila da je ugovaranje 4. sekcije veliki korak ka završetku realizacije Koridora i da će se potruditi da projekat koji ima regionalni značaj bude završen prije roka ili u roku. Podsjetila da je prošle godine završena druga sekcija tog koridora, te da će treća biti gotova do 2026. godine.

Ocijenila je da je taj koridor najveća ikada investicija za EMS, a da će izgradnjom 4. sekcije biti povezani Bajina Bašta sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom i tako povezani prenosni sistemi tri zemlje. (Tanjug)