BANJALUKA – Brojni pokušaji radnika banjolučkog “Metala” da spriječe stečaj u ovom preduzeću nisu urodili plodom. Okružni privredni sud Banja Luka donio je, krajem prošle sedmice, rješenje o pokretanju stečajnog postupka u ovom preduzeću, potvrdio je stečajni upravnik, Milovan Vuković.

Vuković je rekao da, u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku RS, u narednih 45 dana slijedi popis imovine "Metala", kao i obaveza koje preduzeće ima prema povjeriocima kako bi se napravio uvid u stanje i nakon toga prezentovao izvještaj o stečaju.

– Kada je u pitanju ovo preduzeće, u svom izvještaju predložiću da se otvori novi račun i da radnici nastave s radom. Od dijela stečajne mase biće izmirene nesporne obaveze, dok će izmirenje ostalih zavisiti od odluka nadležnih sudova, s obzirom da se vode određeni postupci – rekao je Vuković.

On je dodao da je odluka o pokretanju stečanog postupka u "Metalu" bila očekivana, jer su bili ispunjeni svi zakonski uslovi za to.

– Žiro računi preduzeća bili su blokirani više od tri godine, a radnici za to vrijeme nisu radili. S druge starne, povjerioci potražuju blizu četiri miliona KM bez obračunatih kamata. Sve to potvrđuje da je odluka suda sasvim opravdana i legalna – naveo je Vuković.

Radnici i mali akcionari "Metala", koji posjeduju oko 30 odsto akcija ovog preduzeća, ogorčeni su zbog odluke suda da preduzeće ode u stečaj. Iako o tome još nisu zvanično obaviješteni, kažu da ni po koju cijenu neće dozvoliti da se provede rješenje Okružnog privrednog suda.

Od nadležnih sudova još jednom su zatražili da počnu rješavati njihove tužbe protiv Petra Dušanića, vlasnika kompanije "Dušanić" i jednog od vlasnika "Metala", koji je, kako tvrde, nezakonitim radnjama u vrijeme kad je bio direktor doveo ovo preduzeće u stečaj.

Predsjednik Sindikalne organizacije i predsjednik Udruženja malih akcionara "Metala", Zoran Janjić, istakao je da radnici neće dozvoliti stečajnom upravniku ulazak u preduzeće.

– Mi smo ukazivali nadležnim da se ovdje radi o klasičnoj pljački naše imovine od strane Dušanića, o šta su se oni oglušili. Sudija Okružnog privrednog suda Midho Vukalić, koji je donio rješenje o pokretanju stečaja a da nije uzeo u obzir sporove kojima se stečaj osporava, doprinio je toj pljački i na taj način još jednom pokazao da je naše sudstvo korumpirano – istakao je Janjić.

On je pozvao predsjednika RS, Milorada Dodika, da se uključi u cijeli slučaj, te da od Vrhovnog suda RS zatraži obustavu stečajnog postupka dok se ne riješe tužbe koje će pokazati da nema zakonskog osnova za stečaj u "Metalu".

Direktor "Metala", Brane Milošević, takođe je pozvao nadlžene institucije RS da spriječe da jedan čovjek sistemski uništava privredu Srpske.

– Mi nismo usamljen slučaj. Postoji spisak preduzeća koje Dušanić gura u stečaj, a radnike izbacuje na ulicu. Predočili smo dokaze o njegovim nezakonitim radnjama i sve što treba jeste da se ti predmeti počnu rješavati, da ono o čemu pričamo izađe na vidjelo i da odgovorni snose posljedice – istakao je Milošević.

Komentarišući odluku Okružnog privrednog suda o pokretanju stečaja u "Metalu", Petar Dušanić, koji posjeduje oko 20 odsto akcija ovog preduzeća, rekao je da je sve urađeno po slovu zakona.

– Kompanija "Dušanić" potražuje od "Metala", zajedno s kamatama, blizu 12 miliona KM i to namjerava da naplati tokom stečajnog postupka – rekao je Dušanić, uz napomenu da će sve druge navode i optužbe na njegov račun rješavati nadležni sudski i tužilački organi.

Izvor Agencije