BANJALUKA – Stečajni sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci Midho Vukalić donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad banjolučkom “Fruktonom”, a za stečajnu upravnicu imenovana je Ljiljana Grujić.

Sud je pozvao povjerioce da u roku 30 dana prijave Sudu svoja potraživanja s dokazima o njihovoj osnovanosti, kao i razlučna i izlučna prava. Ročište na kojem će biti ispitane prijave potraživanja zakazano je za 20. decembra ove godine, nakon čega će biti održano ročište na kojem će se na osnovu izvještaja stečajnog upravnika odlučivati o toku postupka.

U Sindikalnoj organizaciji ovog preduzeća kažu da su očekivali ovakav ishod navodeći da nisu bili zadovoljni izvještajem predstečajne upravnice, jer u njemu nisu navedene kriminalne radnje kojima, kako oni tvrde, obiluje ovaj predmet.

– Na ročištu za ocjenu predstečajnog postupka, predstečajna upravnica nije predočila elemente kriminalnih radnji koje su poznatu fabriku sokova dovele na ivicu propasti. Njen izvještaj sastojao se samo od finansijsih pokazatelja u preduzeću, a pokretanje stečaja znači legalizovanje nezakonitih radnji – rekao je Ljubomir Krečar, predsjednik Sindikalne organizacije u "Fruktoni".

On smatra da stečaj neće donijeti ništa dobro radnicima, koji će sada još više biti obespravljeni, jer je u preduzeću sve rasprodato.

U rješenju Osnovnog suda navodi se da je predstečajna upravnica predočila da je akumulativni gubitak "Fruktone" preko 11 miliona KM, da je smanjenje kapitala ispod minimalnog iznosa propisanog za osnivanje preduzeća, što znači da kapital ne postoji, licenca za proizvodnju pepsi kole je izgubljena, te se može zaključiti da je stečajni dužnik nelikvidan i trajno insolventan i svoje obaveze ne može izmirivati.

Pogoni "Fruktone" ugašeni su početkom maja, isključena im je voda i struja, a radnici potražuju desetak plata, te povezivanje radnog staža za posljednjih 11 godina.

Izvor Agencije