BANJALUKA – Otvoreni investicioni fondovi u BiH ove godine, za razliku od prošle, uglavnom donose prinose svojim investitorima i skoro svi bilježe bolje rezultate u odnosu na prosječna berzanska kretanja.

Najveći ovogodišnji prinos bilježi banjalučki otvoreni fond "Mikrofin plus", koji je zabilježio rast vrijednosti udjela njegovih ulagača za 21,1 odsto, a daleko iza ga slijede banjalučki "Advantis Diamond" i sarajevski "Ilirika – Moj fond" sa rastom od po 7,6 odsto. To je značajno bolje od prosječnog kretanja cijena akcija na Banjalučkoj berzi, koja je, mjerena kroz indeks najlikvidnijih kompanija BIRS, od početka godine pala za 3,3 odsto, dok je cijena akcija na Sarajevskoj berzi mjerena indeksom SASX-10 manja za 11,9 odsto.

Aleksandar Čolić, direktor društva "Mikrofin invest", koje upravlja fondom "Mikrofin plus", kao razlog priličnog rasta udjela navodi stručnu analizu i ispitivanje tržišta. Ulagali su, kaže, isključivo na tržištu kapitala BiH, od entitetskih i korporativnih obveznica, akcija kompanija u oba entiteta, te dijelom u akcije pojedinih investicionih fondova iz Banjaluke. Kao najveći problem bh. tržišta navodi izuzetno nizak promet i zatvorenost.

"Teško je iz domaće akumulacije povećati likvidnost kada privreda ne radi. Strani investitori nas, s druge strane, zaobilaze jer smo za njih malo i djelomično neuređeno, a samim tim i rizično tržište", smatra Čolić.

"Mikrofin plus", uprkos tome, u nastavku godine, prema riječima Čolića, očekuje dobre rezultate zbog najava izdavanja dužničkih instrumenata u FBiH i nove emisije obveznica stare devizne štednje u RS.

Velimir Zdjelar, direktor društva "Advantis Capital Management" koje upravlja fondom "Advantis Diamond", kaže da su oni, takođe, značajan dio sredstava, do 40 odsto, ulagali u entitetske i korporativne obveznice, dok im opštinski dužnički instrumenti nisu bili interesantni zbog malih prinosa.

Zdjelar ne očekuje poboljšanje uslova na tržištu do kraja godine, ukazujući da je BiH jedna od rijetkih destinacija na koju se nisu odrazili pozitivni signali sa Zapada.

Jedini preostali otvoreni fond koji je ove godine u plusu i to za 4,6 odsto je banjalučki "Kristal kapital", dok su tri fonda iz FBiH u minusu. Sarajevski "Eurohaus Balanced" pao je za četiri odsto, "MF-Global" 6,7 odsto, dok je jedini otvoreni fond koji bilježi lošije rezultate u odnosu na berzanski tržišni prosjek mostarski "Hypo BH Equity" sa minusom od 20,8 odsto.

Izvor Nezavisne novine