BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je danas da će ove godine biti završena strategija razvoja turizma RS, čime će Srpska dobiti strateški dokument na osnovu koga će moći postaviti temelje turizma, odnosno potreba koje još nisu urađene na prostoru RS.

Gluhaković je naglasio da postoji i mogućnost otvaranja visoke turističke škole ili turističkog koledža, jer postoji potreba za profesionalnim turističkim kadrovima.

On je na konferenciji za novinare potvrdio da će svečanost dodjele priznanja u oblasti turizma u BiH “Zlatna turistička ruža 2009″ ove godine biti održana 26. septembra u Banjaluci.

Gluhaković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, istakao je da je riječ o već tradicionalnom događaju, čiji je cilj promocija turizma kao razvojne komponente i razvojne šanse.

Zlatko Prlenda, tvorac projekta “Turizam plus” u okviru kojeg se četvrtu godinu zaredom dodjeljuju priznanja u oblasti turizma u BiH “Zlatna turistička ruža”, a koji se realizuje u koprodukciji RTRS-a i FTV, rekao je da se ovaj serijal može gledati na 17 lokalnih i 15 kablovskih operatera u BiH, te da su turističke patrole obišle 47 turističkih mikrodestinacija u BiH.

”Temeljne odrednice ovog serijala pokazaće gledaocima sve ono što je lijepo, pozitivno i korisno u turizmu i životu BiH, a to su prirodne ljepote, kapaciteti, bogatstvo raznolikosti kulturno-istorijske baštine i ljudski resursi”, naglasio je Prlenda.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović podsjetio je da je ovaj grad na prethodne tri dodjele priznanja “Zlatne turističke ruže” dobio priznanja u različitim kategorijama, ističući da su zato očekivanja i od ove manifestacije velika.

”Svjesni potencijala koji su oko nas, Banjaluka u svojim razvojnim projektima računa na turizam kao na jednu od najvažnijih privrednih grana, koja će doprinijeti njenom razvoju i omogućiti građanima bolji život”, rekao je Davidović.

Ovogodišnju dodjelu priznanja u oblasti turizma u BiH podržale su i Turističke organizacije RS i Banjaluke. Direktori ove dvije organizacije Tihomir Ljubojević i Ostoja Barašin istakli su da će manifestacija ujedno biti kvalitetan radno-promotivni skup predstavnika turističke industrije.

“Zlatna turistička ruža” ove godine biće dodijeljena pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u 12 kategorija – najuspješnijoj mikrodestinaciji, smještajnom ugostiteljskom objektu, zlatni pehar gostoljubivosti, priznanje za najbolju kulturno-zabavno-turističku manifestacija, turističkoj agenciji koja je dovela najveći broj turista u BiH, te priznanje najboljem vinaru i vinogradaru.

Priznanja će biti dodijeljena i najboljoj turističkoj organizaciji ili zajednici, turističkom projekt- menadžeru, jedinici lokalne uprave koja je najviše uradila na razvoju turizma, načelniku ili gradonačelniku grada koji je unaprijedio turizam na određenom području, turističkoj ličnosti ili kolektivu godine, kao i priznanje za najuspješniji turistički projekat.

Izvor Agencije