Zemlje Evrope kao što su Njemačka, Hrvatska, Austrija, Italija… muku muče sa nedostatkom sezonskih radnika.

Glavni problem je kako popuniti sezonska radna mesta, jer se sezona ove godine vraća bez restrikcija. Popularnost za potragom radnika pokazuju rekordne brojke i veliki broj oglasa za posao.

Najtraženiji sezonski radnici

Najtraženiji sezonski radnici u Evropi su prodavači, konobari, kuvari, magacioneri, sobarice.

Naime, prema procjenama turističkog sektora ove godine tražiće se 10 do 15 posto više zaposlenih nego prošle godine.

Potraga za njima je nikad teža s obzirom na to da se turizam vraća u sve zemlje u okruženju bez restrikcija. A svi su u problemu kako popuniti sezonska radna mesta.

Sajtovi sezonskih poslova ove godine su pokazali kako su se zainteresovani mogli prijaviti na više od 200 oglasa za posao. Tako je zabilježeno više od 200.000 posjeta kao i više od 1.200.000 pregleda stranica.

Stiglo je i više od 7.200 prijava na oglašena radna mjesta, piše Novi list.

Očekivano, većina oglašenih radnih mjesta odnosila se na sezonski rad. No, u značajnom broju oglasa poslodavci su nudili i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa nakon završetka ljetne turističke sezone.

Veliki interes

“Pored zaposlenih iz Hrvatske, sajam je ponovo pobudio veliki interes i kod radnika iz regiona. Kao i prethodnih godina, zabilježen je veliki broj prijava na oglašena radna mjesta kandidata iz susjednih zemalja.

Najviše interesa za pronalaskom sezonskog posla u Hrvatskoj i ove godine su iskazali zaposleni iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije”, naveo je organizatora ovog online sajma poslova.

Nije samo Hrvatska ta koja ima velik manjak sezonske radne snage. Njemačka ove godine potražuje oko 50.000 stranih radnika, Austrija oko 40.000…

Sigurno je da su ove zemlje velika konkurencija u smislu privlačenja radnika. To pokazuje i činjenica da je regionalni bazen radne snage, dakle, region koji obuhvata BiH, Srbiju i Makedoniju, već praktički ispražnjen te je sve teže doći do radnika iz ovih zemalja.