LOPARE – Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Havrex d.o.o. iz Banjeluke pomaže Opštini Lopare da oživi proizvodnju majevičkog Zarac sira, za koju će biti zadužene žene iz udaljenih sela.

„U Opštini Lopare smo bili sasvim drugim poslom kada je kroz razgovor pokrenuta i tema Zarac sira. Proizvodnja Zarca je stavljena u kontekst pomaganja ženama iz udaljenih sela na planini Majevici koje ga još proizvode, a koje nisu bile uključene ni u jedan lanac vrijednosti mljekarske industrije“ kaže Zoran Pavlović, direktor Havrex-a, konsultantske firme iz Banjaluke.

U Havrex-u su dodatno razmotrili ovo pitanje i u dogovoru sa opštinom su konkurisali za grant sredstva koja je dodjeljivao Sweden/USAID FARMA II projekt.

„U suštini, cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i certifikovanog majevičkog sira Zarac kojeg bi proizvodile desetine poljoprivrednica i koji bi postao dostupan na policama supermarketa.“, kažu oni.

Zadruga koja čuva tradiciju

Prema Pavolovićevim riječima, na planini Majevici, u udaljenim selima, živi najmanje 50 do 60 poljoprivrednica koje u prosjeku imaju dvije do tri krave. Kao dio svoje tradicije one i dalje proizvode sušeni sir Zarac.

„Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu sira Zarac. Njihovi sirevi imaju odličan okus iako nisu testirani u laboratoriji, niti imaju certifikate o sigurnosti hrane. Jedino mjesto na kojem ih je moguće kupiti je na lokalnim pijacama, nakon što ih žene donesu, ili na pragovima njihovih u njihovih kućama kada im neko ode u posjetu,“ objašnjava on.

Kako bi osnažili žene sa Majevice tako što će njihov proizvod plasirati na veća tržišta, kao i da održe tradiciju proizvodnje sira Zarac, Havrex se opredijelio za osnivanje ženske zadruge. Zadruga bi ujedinila žene oko istog cilja i zadužila ih za proizvodnju i prodaju sira.

„Zajedno sa opštinom smo identifikovali prvih 16 žena koje su zainteresovane za osnivanje mljekarske zadruge, a koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda i koje su spremne krenuti na taj put kako bi sir Zarac konačno našao svoje mjesto u supermarketima“ napominje Pavlović.

Sljedeći korak će biti dobijanje certifikata o sigurnosti hrane od nadležnih veterinarskih službi. Posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketing plana.