BANJALUKA – Pet posrnulih strateških preduzeća iz bivšeg poslovnog sistema “Čajavec” iz Banjaluke, nekadašnjeg ponosa vojne industrije Jugoslavije, Vlada RS će pokušati revitalizovati kroz stečajni proces.

Vlada RS je u tom cilju na zadnjoj sjednici dala saglasnost Poreskoj upravi da, kao jedan od najvećih povjerilac, pokrene stečaj "Čajavčevih" preduzeća – "Specijalni uređaji", "Mjerno-detektorski uređaji", "Profesionalna elektromehanika", "Prostorna tehnika" i "Telekomunikacije i elektronika".

Predstavnici Poreske uprave i vanbudžetskih fondova, kao i ostali povjerioci u kojima RS ima većinski kapital, pozvani su da u predstojećem stečajnom postupku usvoje plan njihove reorganizacije.

Vlada je ranije planirala fuziju tih preduzeća, opterećenih dugom od ukupno 13 miliona KM, ali je od toga odustala jer je analiza pokazala da postoje značajni rizici od mogućnosti poništavanja cjelokupne reorganizacije, kao i zbog komplikovanosti procedure.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je stoga predložilo, a Vlada usvojila, da se reorganizacija sprovede kroz stečaj prenosom imovine pet strateških preduzeća na jednu novu firmu, koja bi, po procjeni, imala tržišnu perspektivu i mogla zaposliti 60 radnika.

Prema toj zamisli, povjerioci bi se izmirili kroz prodaju dijela imovine novog preduzeća koja nije neophodna za nastavak poslovanja, konverziju dijela potraživanja u akcije i reprogramiranje obaveza koje bi se vraćale iz poslovanja nove firme.

Perspektivni proizvodni programi planom su svrstani u tri grupe – remont ranije napravljenih uređaja, zatim, proizvodnja i prodaja uređaja iz postojećeg programa, te osvajanje i proizvodnja novih uređaja.

U Sindikatu metalske industrije i rudarstva pri Savezu sindikata RS podržavaju plan Vlade ukazujući da od navedenih pet preduzeća "Čajavca" trenutno u manjem obimu rade samo "Specijalni uređaji".

"Sada se na spisku tih preduzeća vodi ukupno 187 radnika od kojih velika većina nije radno angažovana. Postupak reorganizacije kroz stečaj trebalo bi da očuva njihovu materijalnu osnovu i stvori ambijent za zaposlenje 60 radnika s tim da bi se taj broj kasnije mogao i povećati", smatra Tane Peulić, predsjednik tog granskog sindikata.

Višku radnika, kako ističe, Vlada planira povezivanje radnog staža kroz program socijalnog zbrinjavanja, što će, ukazuje, riješiti problem penzionisanja mnogih radnika koji su za to stekli uslove.

Sindikat će, prema riječima Peulića, pomno pratiti stečajni proces i tražiti da se budući strateški partner uslovi zadržavanjem utvrđenih 60 radnika.

"Čajavec holding", socijalistički privredni gigant, u procesu privatizacije 1998. godine je rascjepkan na 32 firme od kojih je pet iz vojnog programa proglašeno strateškim u kojima je RS zadržala većinski vlasnički udio.

Atraktivan vojni program

Proizvodni program vojnog pogona "Čajavca" uključivao je proizvodnju uređaja za kriptozaštitu govornih i pisanih informacija, vojne opreme za avione i tenkove, opreme za industrijsku kontrolu, oružja i municije, telekomunikacionih uređaja, instrumenata za mjerenje, testiranje detektora i brojača zračenja.

Izvor Agencije