BANJALUKA – U prostorije inkubatora banjalučkog Inovacionog centra (ICBL) zvanično je uselilo i počelo s radom pet novih malih preduzeća, koja će u naredne tri godine razvijati svoje poslovanje po veoma povoljnim uslovima i uz asistenciju stručnih timova tog centra.

“Na konkurs za aplikaciju modernih tehnoloških ideja, koji je trajao od početka jula do 1. septembra, prijavljen je veliki broj poslovnih ideja, a nakon ozbiljne selekcije pet je uspjelo da uđe u inkubator”, rekao je Vladimir Ćorda, menadžer poslovnog inkubatora Inovacionog centra Banjaluka.

ICBL je mjesto za sve inovativne i preduzetnički orijentisane ljude s modernim poslovnim idejama koje se mogu komercijalizovati na tržištu.

U poslovni inkubator ICBL-a juče su ušle kompanije “Negovita”, “Code Nova”, “Sauty sistem”, “Vizart film”, te firma CEDSA, koja je ušla u fazu predinkubacije.

Vukosava Božić, vođa tima firme “Negovita”, rekla je da će se ova firma baviti distribucijom i proizvodnjom mobilnih kada, odnosno pomagala koja omogućavaju kupanje nepokretnih osoba na bolesničkoj postelji.

“Nastojaćemo da razvijemo više modela ovoga proizvoda i da svoju proizvodnju proširimo na još inovativnih proizvoda. Trudićemo se da kasnije svoje poslovanje proširimo i izvan BiH”, rekla je Božićeva i dodala da prve kupce očekuju u ustanovama koje zbrinjavaju veći broj nepokretnih osoba.

Vođa tima “Sauty sistem” Miroslav Popović rekao je da je ova kompanija razvila softver za masovno slanje SMS poruka i mejlova u kampanjama i dodao da su njihovi budući klijenti velike marketinške agencije i kompanije sa velikim brojem klijenata.

Tim “Code nova” je razvoj svoje ideje bazirao na stvaranju poslovnih rješenja korištenjem modernih internet tehnologija, “Vizart film” se bavi međunarodnom filmskom koprodukcijom, a predinkubacijsk tim CEDSA će biti centar za edukaciju i razvoj samoodržive komercijalne avijacije u BiH.

Izvor Agencije