BIJELJINA – U Prehrambenoj industriji “Sava Semberija” danas je zvanično počela proizvodnja, nakon što je ovo preduzeće u stečaju krajem prošle godine kupio biznismen Milorad Krstić.

U “Savi” je počela sezonska prerada 450 tona graška, što je rezultat ugovora sa Poljoprivrednim dobrom “Semberija”.

Pomoćnik direktora PI “Sava Semberija” Dragomir Ljubojević očekuje da će ovaj posao biti obavljen u narednih deset dana, te da će uskoro početi i prerada višnje.

“U toku je kompletiranje linije za višnje, a nakon toga će se prerađivati krastavci i ostale kulture po dinamici pristizanja proizvoda”, rekao je Ljubojević.

Prema njegovim riječima, do kraja septembra planirano je kompletiranje svih osam autonomnih linija, kako bi “Sava Semberija” bila u pogonskom kapacitetu za oko 12 000 tona.

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Milica Marković, koja je prisustvovala zavničnom početku proizvodnje u “Savi”, podsjetila je da je Vlada Republike Srpske dala značajnu podršku ovoj prehrambenoj industriji, tako što je pomogla da se izvrši privatizacija i učinila maksimum da ona donese dobar rezultat.

“Vlada RS će nastaviti da pruža podršku ovoj prehrambenoj industriji, a poljoprivrednici će imati mogućnost da ostvare plansku proizvodnju”, rekla je Markovićeva.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je ovo jedan od lijepih primjera uspješno završene privatizacije.

“Ovo je dobar pogon koji u narednom periodu može pomoći svima, prije svega onima koji su kupili fabriku da naprave jedan novi imidž, a samim tim pomoći će opštini i poljoprivrednim proizvođačima”, dodao je Mićić.

On je izrazio uvjerenje da će ova prehrambena industrija “stati na noge” i da će poljoprivredni proizvođači imati kome da prodaju svoje proizvode.

Slavica Lukić, rukovodilac bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, rekla je da je sa pozicije ovog zavoda početak proizvodnje u “Savi” veoma značajan događaj, navodeći da u projektima Zavoda prednost ima proizvodnja.

“Očekujemo da će biti još zapošljavanja. Nastojaćemo i mi da damo neki podsticaj za prijem novih radnika. Sada finansiramo tri pripravnika koji će obaviti staž u `Savi`”, rekla je Slavica Lukić i dodala da na području opštine Bijeljina trenutno ima 14 000 nezaposlenih.

Izvor Agencije