BANJALUKA – U Republici Srpskoj je počeo obračun plata po novim izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak i o doprinosima, koje su još prilikom usvajanja krajem prošle godine, izazvale nezadovoljstvo privrednika zbog većih izdvajanja koja će morati uplaćivati u budžet RS.

Ekonomisti su izračunali da će na platu od, primjera radi, 500 maraka povećanje po radniku na osnovu novih poreza i doprinosa iznositi čak 77 maraka, što znači, da će, preduzeće od stotnjak zaposlenih i s tom prosječnom zaradom, godišnje trebati izdvojiti dodatnih 90.000 maraka u budžet, koji bi po tom odnosu trebalo da dobije dodatnih 200 miliona.

Iz Unije poslodavaca RS-a i ranije su upozoravali Vladu da se iz privrede ne može po svaku cijenu uzimati.

Poruka za vlast je i da privrednici neće prihvatiti odgovornost za otpuštanja radnika koja će sigurno uslijediti, jer je u suprotnom jedina alternativa zatvaranje preduzeća.

Stav Vlade RS-a je i dalje da su morali posegnuti za ovim mjerama kako bi, navode, osigurali pokriće deficita u vanbudžetskim fondovima, a samo godišnji deficit Fonda PIORS-a iznosi oko 70 miliona maraka.

Stope svih doprinosa u RS-u su povećane, tako da će zajednička stopa umjesto 30,6 biti 33 posto, a izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak predviđaju da će plate od januara u RS-u biti oporezivane jedinstvenom stopom od 10 odsto.

Izvor Agencije